Gå direkt till textinnehållet

JK utreder inte artiklar om övergrepp

Församlingen Sion anmälde tidningen Folket för förtal, efter tidningens artiklar om misstänkta sexövergrepp i församlingen. Men JK utreder inte fallet: Förtasmål kan bara riktas mot enskilda människor.

Tidningen Folket skrev tre artiklar om misstänkta sexövergrepp i församlingen Sion i Västerås. Församlingen polisanmälde artiklarna som man menade helt saknade grund. Det handlade om utförliga beskrivningar om orgier, och tidningen stödde sig bland annat på att förundersökningar mot församlningsmedlemmar hade skett. Någon fällande dom fanns inte.

Anmälan mot tidningen skickades vidare till Justitiekanslern, som utreder tryckfrihetsbrott, men han lade ner ärendet. Skälet är att förtal bara kan ske av enskilda individer.

För att bevisa att tidningen ljuger har man begärt utdrag ur polisens brottsregister, och i tidningen Världen Idag har pastor Daniel Steen med stöd av uttalande från en åklagare framhållit att församlingen inte har någon koppling till de brottsutredningar som Folket refererat till.

Annons Annons

Församlingen skrev också ett genmäle i Folket, där uppgifterna tillbakavisades och tidningen kritiserades för att ha förlitat sig på anonyma källor.

Fler avsnitt
Fler videos