Gå direkt till textinnehållet

JK ser problem med fotoförbud i domstol

Även Justitiekanslern har invändningar mot förslaget om generellt fotoförbud i hela domstolsbyggnaden.

Journalisten har tidigare berättat om Journalistförbundets kritik mot förslagen i den statliga offentliga utredningen "Stärkt ordning och säkerhet i domstol". 

Nu har även Justitiekanslern lämnat in sitt remissyttrande. JK ser inga problem med förslaget att det ska vara förbjudet att fotografera även in i rättssalar (inte bara i dem). Däremot ser JK tveksamheter i hur utredningen motiverar förslaget att fotoförbud ska gälla i hela domstolsbyggnaden, även exempelvis väntrum. Av utredningens exempel verkar det som att denna inskränking i yttrande- och informationsfriheten motiveras av ordningsskäl snarare än integritetsskäl. Därmed framstår det som tvivelaktigt om begränsningarna kan ses som en proportionerlig åtgärd, anser JK.

Enligt utredningen ska fotoförbudet inte gälla grundlagsskyddade medier, inte heller "harmlös" fotografering. Med dessa avgränsningar framstår det inte som att själva ordningsstörningen står i centrum för bedömningen av vilken fotografering som är tillåten, påpekar JK.​ JK ser en risk för att den bedömningen i praktiken kommer att avgöras utifrån vad som avbildas och inte själva förfaringssättet, vilket skulle stå i strid med den grundlagsskyddade anskaffarfriheten.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos