Kritik mot fotoförbud i domstol

12 september, 2017

FOTO: Tor Johnsson Journalistförbundet riktar i sitt remissvar skarp kritik mot förslagen i den statliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol”.

Journalisten berättade i juni om utredningens förslag, som inskränker öppenheten i svenska domstolar. Bland annat föreslås fotoförbud i hela domstolsbyggnaden och förbud mot att använda elektronisk utrustning i rättssalen.

Enligt utredningen ska journalister som jobbar för grundlagsskyddade medier vara undantagna från reglerna. Men Journalistförbundet menar att utredningen underskattar hur svårt det kan vara att avgöra vem som rapporterar för grundlagsskyddade medier, bland annat eftersom fler organisationer än Journalistförbundet i dag utfärdar presslegitimationer.

– Vem som helst ska dessutom kunna ta en bild och vända sig till media för att få den publicerad med stöd av anskaffarfriheten i grundlagen, säger förbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar.

Journalistförbundet ser också principiella problem i att insynen i domstolarna minskar genom förslagen. Det riskerar att sprida en tystnadskultur som hela samhället förlorar på, enligt förbundet.

Taggar: öppenhet

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Iwar Arnstad ons, 2017-09-13 09:17
Det står om grundlagsskyddade medier här. Hur är det definerat i grundlagen? Hur skiljer man dem från andra?
Inlagt av Helena Giertta fre, 2017-09-15 09:04
Det handlar om dem som är skyddade av Tryckfrihetsförordningen eller Yttrandefrihetsgrundlagen. Ansvarigutgivarskapet är grunden i detta.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies