Gå direkt till textinnehållet

Kritik mot fotoförbud i domstol

Journalistförbundet riktar i sitt remissvar skarp kritik mot förslagen i den statliga utredningen ”Stärkt ordning och säkerhet i domstol”.

Journalisten berättade i juni om utredningens förslag, som inskränker öppenheten i svenska domstolar. Bland annat föreslås fotoförbud i hela domstolsbyggnaden och förbud mot att använda elektronisk utrustning i rättssalen.

Enligt utredningen ska journalister som jobbar för grundlagsskyddade medier vara undantagna från reglerna. Men Journalistförbundet menar att utredningen underskattar hur svårt det kan vara att avgöra vem som rapporterar för grundlagsskyddade medier, bland annat eftersom fler organisationer än Journalistförbundet i dag utfärdar presslegitimationer.

– Vem som helst ska dessutom kunna ta en bild och vända sig till media för att få den publicerad med stöd av anskaffarfriheten i grundlagen, säger förbundets ordförande Jonas Nordling i en kommentar.

Annons Annons

Journalistförbundet ser också principiella problem i att insynen i domstolarna minskar genom förslagen. Det riskerar att sprida en tystnadskultur som hela samhället förlorar på, enligt förbundet.

Fler avsnitt
Fler videos