Gå direkt till textinnehållet
Foto: Jan Danielsson/SVT

Jenny Küttim: ”SVT behöver ett modigare ledarskap”

På fyra år har SVT Nyheters grävnav levererat nio guldspadenomineringar och tre vinster. Men chefen för det hela, Jenny Küttim, väljer att lämna SVT – med kritik.

SVT Nyheter stod bakom alla tre bidragen som var nominerade i kategorin etermedia riks nyheter. Vann gjorde Kristina Lagerström, Lotta Sima, Julia Lindvall och Ida Andersson med sin granskning av hur friskolekoncerner använt sig av skolpengen.

Från scen hyllade reportrarna Jenny Küttim, som satt i publiken, för hennes redaktörskap.

– Jag blev väldigt rörd. Det kändes väldigt  stort, speciellt när hela temat var mod. Mod är något jag som journalist men framför allt som arbetsledare har eftersträvat. Som att vi ska låta barn höras, till och med utan att ha frågat föräldrarna om lov. Vi behöver ligga i de där sårbara berättelserna, säger Jenny Küttim.

Annons Annons

Hur ser den balansgången ut?

– Det är otroligt svårt att ta klivet utanför de vanliga ramar man har som journalist. Men i en samtid där vi förlorar fotfästet hos de unga måste vi förändras. Och göra berättelser som ligger i barnens fåra. Idag när alla är så vana att publicera sig själva från att de är 10, 11 år i sociala medier behöver vi som journalister också finnas där. Berätta de komplicerade journalistiska berättelserna på ett sätt som barn konsumerar. Att de i sina flöden möter också journalistiska, verifierade, berättelser.

Varför slutar du?

– Även om SVT är en stor organisation med mycket resurser, så är det en organisation som inte i alla lägen är så modig. Jag vill göra modiga berättelser som tar tid och resurser – och som kommer ut i alla plattformar. Det var lite för svårarbetat för att orka det i det långa loppet.

Har det förändrats under dina snart fem år på SVT?

– En viktig puck vi lyckades med var att införa originaljournalistik, modig sådan. Men jag hade väl hoppats att det skulle ge större effekt ut i hela organisationen än det faktiskt gjorde. Det har varit svårt.

Nu står SVT också inför restriktioner kring textlängder för att inte konkurrera med tidningarna, konstaterar Jenny Küttim.

– Då måste man säkra upp genomslaget med andra plattformar. Ibland var det svårt att få ut våra granskningar i de traditionella studioprogrammen, som Aktuellt, för att de prioriterade andra saker.

De är inte modiga nog, menar du?

– Framför allt behövs ett modigare ledarskap på SVT än vad som finns. Jag lämnar för att jag tror att den framtida journalistiken för att nå den yngre målgruppen måste utgå från styrkan i granskningen – och sekundärt från plattformen. Vilka steg SVT väljer att ta framåt blir väldigt viktigt. Jag tror att man måste publicera på de plattformar som passar innehållet bäst.

Att låta reportrar utveckla idéer och ge tid och plats åt kreativitet är centralt, menar hon.

– SVT har egentligen resurserna för det, men jag upplever inte att det görs tillräckligt. Fler grupper hade kunnat arbeta som vi gjorde, även om man inte gör granskande journalistik.

SVT har ju haft ett strömhopp av chefer de senaste åren. Hade något av de avhoppen betydelse för ditt beslut?

– Nej. Jag lämnade innan Charlotta Friborg gick till radion, det påverkade inte mig. Däremot var Charlotta Friborg otroligt viktig för att jag skulle vara kvar på SVT. Hon stod för ett väldigt modigt ledarskap och var en trygghet man måste ha när man gör granskande journalistik.

Vad ska du göra nu?

– Jag har börjat sondera möjligheten att finansiera journalistik i ett sammanhang som inte är vinstgenererande, utan i stiftelser eller med redovisade finansiärer. Att utgå från berättelserna, samlas för att göra bra journalistik som finansierar sig själv. Kanske ibland i samarbete med mediehus. Det är min stora måltanke: göra granskande journalistik i ett nätverk av kompetenta journalister.

 

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos