”Jag har alltid kunnat skriva väldigt snabbt”
Totalt fokus klockan 7-15. Maximal avkoppling därefter. Så har Aftonbladets Nivette Dawod klarat att dag efter dag, månad efter månad, sitta mitt i coronapandemins massiva nyhetsflöde.
"Kan du hålla lite koll på det här viruset i Kina?” Det var januari när Aftonbladets nyhetschef Hanna Olsson bollade frågan till utrikesreportern Nivette Dawod. Månaden därefter drog Aftonbladet igång sin dygnetruntöppna chatt och direktrapportering om pandemin. I början kallade man den internt för ”långsam-liven”, eftersom det mest handlade om spridda rewrites.
– Nu är den allt annat än långsam, konstaterar Nivette Dawod.
Sedan början av mars har hon på heltid – med undantag för ett gästspel i utrikespolitiken under USA-valet – ägnat sig åt pandemin. Hon har svarat på mängder av läsarfrågor, liverapporterat i princip varje pressträff på Folkhälsomyndigheten, och har stenkoll på nyhetsläget och den globala händelseutvecklingen. Från början kunde hon ingenting.
– Jag har ställt väldigt mycket dumma frågor. Det här är verkligen inte mitt ämne.
Varför ville du som utrikesreporter ta på dig det här?
– För att det är en så stor nyhetshändelse. Det är ett exceptionellt nyhetsläge, det är fan i mig en ära att få vara ett slags mittpunkt för det.
Från början hjälpte rapporteringen henne också att hantera den egna oron. Nivette Dawod tar immunhämmande medicin och är därför riskgrupp.
– Det läsarna ville veta ville jag också veta. Jag kände med de som berättade att de ringt sin läkare utan att få bra svar. Jag hade också ringt min läkare, jag hade också försökt beställa hem mat på nätet och det var tre veckors leveranstid. Det enda stabila som fanns i mitt liv i våras var coronarapporteringen.
Den 12 mars flyttade stora delar av Aftonbladets redaktion hem. Sedan dess har Nivette Dawod inte ätit middag vid sitt köksbord; det är förvandlat till arbetsplats. Att kunna arbeta ostört har varit en förutsättning för att klara det stora informationsflödet och den höga publiceringstakt hon håller, menar hon.
– Jag har alltid varit bra på att skriva väldigt snabbt. Det ska inte underskattas.
Att arbeta 7-15 varje vardag är ett schema hon själv valt. Då hinner hon finnas med i läsarnas morgonnyhetskonsumtion och avrunda dagen med att referera FHMs pressträff.
– Sedan är man rätt trött. Inte minst i fingrarna, som har gasat på.
Hon håller strikta rutiner för att bryta mellan jobb och ledig tid. Är noga med sömn, och med träning. Tuffa löprundor är bästa sättet att rensa skallen efter en dag med flera presskonferenser.
– Då går det inte att lyssna på någon smart podd. Det måste vara hög dunkadunkamusik.
Att utgå från vad hon själv tycker är intressant under en pressträff är en bra tumregel, tycker Nivette Dawod. Liksom i de många dagliga besluten om vad hon ska gå på.
– Man ska följa instinkten. Känns det som en nyhet är det ofta en nyhet.
Pandemin är inte över. Nivette Dawod tänker inte byta arbetsuppgifter förrän den är det.
– Det här är den största nyhet jag jobbat med under så här lång tid. Jag vill ta det i mål.
Nivette Dawods tips för bra direktrapportering:
1. Ta vara på läsarfrågorna! De fungerar som en temperaturmätare på vad folk vill veta mer om. Vi ställer ofta läsarfrågor till FHM.
2. Kommunicera mycket med kollegorna. Ta hjälp av varandra. Var tydliga och schyssta.
3. Följ instinkten för vad som är en nyhet när du väljer och sorterar i informationsfloden.
4. Låt det ta lite tid, så att det blir rätt.
5. Om det ändå blir fel, rätta och var öppen mot läsarna med det.
6. Om du missar några ord eller en mening på en presskonferens, hitta inte på egna ord utan sammanfatta i stället.
Nivette Dawod
Ålder: 34
Titel: Utrikes- och livereporter på Aftonbladet
Bakgrund: Reporter på Aftonbladet sedan 2010. 2015 var hon tjänstledig för att jobba som SRs första utrikeskorrespondent-trainee.
Aktuell: Nominerad till Stora journalistpriset, liverapporterar om
corona och är USA-expert i podden Trumpageddon.