Gå direkt till textinnehållet

Intervjuade i ”De fattiga & De rika”:”Vi blev utnyttjade avAftonbladet”

Personer som har ställt upp i Aftonbladets artikelserie ”De fattiga & De Rika” anser sig ha blivit lurade av tidningen. – Reportrarna har väl inte släppts in hos de riktiga lyxlirarna, så då har de använt sig av medieovana människor istället, och fått dem att framstå som rika svin, säger Djon Clausen, inredningsarkitekt.

Personer som har ställt upp i Aftonbladets artikelserie ”De fattiga & De Rika” anser sig ha blivit lurade av tidningen.
– Reportrarna har väl inte släppts in hos de riktiga lyxlirarna, så då har de använt sig av medieovana människor istället, och fått dem att framstå som rika svin, säger Djon Clausen, inredningsarkitekt.

Emma Reiz och hennes pojkvän blev kontaktade av Aftonbladet via sin arbetsplats. Reportern Maria Trägårdh förklarade att man sökte ett ungt par som jobbar i IT-branschen för en artikelserie som skulle handla om olika typer av människor i Sverige. För att åskådligöra Karlskronaregionens snabba tillväxt ville man gärna få tag på ett par som bodde där.

– Det är många som flyttar härifrån till Stockholm. Både jag och min pojkvän har valt att stanna kvar här och vi tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att tala om fördelarna med att bo här, säger Emma Reiz.

Annons Annons

Artikelserien visade sig senare handla om de ekonomiska klyftorna i Sverige, och serien kallades ”Det fattiga & De rika”. Charles Brisson och Emma Reiz framställdes som ett par som lever i lyx och flärd och som tycker att det är bra att det finns stora ekonomiska skillnader i Sverige.

”När Aftonbladet kommer på besök bjuder de på kaffe ur silverkoppar.”

”Charles och Emmas semester: Lyxresa till New York.”

Charles Brisson gjorde en vinst på cirka en miljon kronor när han sålde sin webbyrå till Europolitan. Det nämns i artikeln. Man får också reda på att både Emma och Charles har höga löner. Det nämns däremot inte att Emma Reiz har en lön som är högst normal för en heltidsarbetande kvinna. Inte heller att sekelskiftes-våningen med utsikt över Karlskronas hamninlopp är en hyresrätt som paret har stått i bostadskö för i ett och ett halvt år, eller att lägenheten kostar 5 900 kronor i månaden, och att de delar på hyran. Det framgår inte att Charles Brissons pappa bor i USA och att lyxresan till New York var en resa som paret gjorde i somras när de hälsade på pappan. Den ömtåliga soffan som beskrivs i artikeln är en av de billigare sofforna i IKEAS sortiment, Nikkala 3 975 kronor. ”Silverkopparna” som paret serverade kaffe ur, är av rostfritt stål och kommer från ett billigt varuhus i USA.

– Jag mår fruktansvärt dåligt, och vi känner varken igen oss i citaten eller beskrivningen av vårt hem, säger Emma Reiz.

Emma Reiz och Charles Brisson upplever att de upplästa citaten som de har tagit del av har förvanskats och ändrats, och Emma Reiz berättar att hon ringde upp Maria Trägårdh efter att artikeln publicerats för att fråga henne hur det hade kunnat bli så fel.

– Det är svårt att bevisa att man blivit felciterad så jag gick på fakta. Jag frågade henne till exempel varför hon hade skrivit att vi drack kaffe ur silverkoppar, men hon tyckte inte att det var något konstigt med det. Hon sa att om kopparna var silverfärgade, då var det silverkoppar för henne, säger Emma Reiz.

Efter ett samtal med Aftonbladets chefredaktör för webben, Kalle Jungkvist gällande publiceringen på nätet plockades bilden med Emma Reiz och Charles Brisson bort efter en dag. Efter ytterligare påtryckningar gick tidningen med på att ta bort hela länken till artikeln på nätet.

– Det är oerhört ovanligt att vi gör något sådant, men den här tjejen hävdade att hon inte hade vetat om att artikeln skulle publiceras på nätet. Vi tänkte att vi kunde vara hyggliga, så vi plockade bort den. Det var mitt beslut, säger Kalle Jungkvist.

Artikeln plockades inte bort på grund av att det hade begåtts några etiska fel, enligt Kalle Jungkvist.

Ia Lindgren blev kontaktad av Aftonbladet via barnens skola. Enligt reportern höll man på att göra en artikelserie som handlade om att vi föder för få barn i Sverige. Detta med anledning av statsministerns vid tidpunkten aktuella uttalande.

– Den här tjejen som ringde upp sa att de sökte efter en mamma som hade många barn, säger Ia Lindgren.

Ia Lindgren och hennes man Ulf har sex barn tillsammans. Ia har valt att vara hemma och maken jobbar som konsult.

– Jag hade aldrig någonsin ställt upp om jag hade känt till den här vinklingen ”De fattiga & De rika”. Men det är ingenting som jag tänker gå vidare med, säger Ia Lindgren.

Djon Clausen har jobbat som inredningsarkitekt i flera år. Han blev uppringd av Maria Trägårdh som berättade att Aftonbladet skulle göra ett heminredningsreportage. Reportaget skulle bland annat handla om privatpersoner som anlitar hem-inredare, och reportern undrade om hon kunde få intervjua Djon Clausen.

– I förbigående frågade hon om jag möjligtvis hade någon klient som skulle kunna ställa upp och visa sitt hem. Jag tänkte att det här paret som jag känner i Helsingborg skulle vara ett bra exempel, för de är ganska vanliga. De är inte jätterika men de har ett brinnande intresse för heminredning. Jag känner dem sedan tio år tillbaka och nu hade jag hjälpt dem till ett vänskapspris, säger Djon Clausen.

Aftonbladet kontaktade paret Frick i Helsingborg och bestämde en tid.

Reportern Joachim Kerpner och en fotograf åkte ner. Göran Frick berättar.

– Det är fruktansvärt. Vi har blivit så lurade. De måste ha hånskrattat åt oss hela tiden. Djon flög ner hit och så kom de och gjorde en intervju med honom i över en timme och ställde frågor om hans tankar och idéer. De tog massor av bilder inne i huset, även exteriört. Och hela tiden låtsades de som att de höll på med ett inredningsreportage, säger Göran Frick.

Artikeln hamnade i artikelserien ”De fattiga & De rika”, och inleds med ”Det är lyxkonsumtion på hög nivå, men gjort så att det inte ska synas. Vad det har kostat vill inte Göran och Eva berätta.”

– I artikeln framställs det som att vi har hur mycket pengar som helst. Som att vi skulle slänga ut ett matbord, för att det inte matchar köksluckorna, säger han.

Göran Frick berättar att paret hade tur när de sålde sitt gamla hus för ett tag sedan. Priserna hade gått upp och de gjorde en vinst vid försäljningen.

De köpte ett mindre hus och tyckte sedan att det skulle vara kul att anlita

Djon Clausen som var en gammal vän för att planera inredningen.

Göran Frick hävdar att han aldrig har fått ta del av texten i rätt sammanhang, och därför heller inte kunnat godkänna den.

– Nej, nej. Vi trodde hela tiden att det var ett inredningsreportage. De ringde upp och läste upp några citat, men det var inte samma citat som senare hamnade i tidningen, säger han.

Journalisten har även haft kontakt med ett par av de familjer som i serien används som exempel på nyfattigdomen i Sverige. Samtliga av dessa familjer säger sig ha blivit upplysta om vad artikelserien skulle handla om, och ingen av dem upplever sig ha blivit lurade av Aftonbladet.

Journalisten ringde upp reportrarna Joachim Kerpner och Maria Trägårdh för en kommentar till kritiken. Båda har fått titta igenom sina citat i en första version av artikeln men Maria Trägårdh ringer senare upp och ifrågasätter tidningen Journalistens trovärdighet. Både Maria Trägårdh och Joachim Kerpner väljer slutligen att enbart kommentera kritiken med ett mail som redovisas här.

”Hej, Du har inte citerat oss korrekt (intervjuerna finns på band). Därför är det meningslöst att vi försöker korrigera citaten. Vi vill inte att du publicerar felaktiga citat. Istället lämnar vi denna skriftliga kommentar som inte kan missuppfattas:

n Vi har gjort en angelägen granskning av klassklyftorna i Sverige.

n De intervjuade har fått tydlig information om vad artikelserien skulle handla om.

n Vi har ställt tydliga värdefrågor om klassklyftorna som inte går att missuppfatta.

n Samtliga intervjuade har om de önskat fått artikelavsnitt där de förekommer upplästa för sig före publicering.

n De har fått korrigera fakta och citat.

n Ingen har före publicering begärt att slippa förekomma i artikelserien.

n Om så skett hade vi respekterat deras önskan.

Bästa hälsningar, Maria Trägårdh, Joachim Kerpner.”

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin anser inte heller att det har begåtts något fel från tidningens sida, och vid ett bandat telefonsamtal ifrågasätter han i starka ordalag tidningen Journalistens intresse för saken.

– Här gör vi något bra som får otroligt mycket uppmärksamhet och uppskattning, något som får igång debatten och då ringer ni från Journalisten om några futtiga silverkoppar. Det är så att man skäms över att vara journalist.

– Vi har gjort mer än vad man skall göra. Vi har varit hemma hos de här människorna och tagit bilder, och vi har knappast brutit oss in. Vi har läst upp texterna för alla före publicering och vi har fått dem godkända, säger han.

Detta förnekas dock av de berörda parterna.

Djon Clausen har sökt Joachim Kerpner för att få en förklaring till det hela men han har inte fått tag i honom. Göran Frick har skrivit ett brev till samma journalist. Han har ännu inte fått något svar. Paret Frick och Djon Clausen funderar på att gå vidare med ärendet.

– Syftet med artikelserien är jättebra och för mig får de gärna hålla på och wallraffa, men om de vill ta sig in i folks hem för att skildra lyxlirare så kan de väl åtminstone se till att gå in genom rätt dörr. Nu går de på fel människor, säger Djon Clausen.

Fler avsnitt
Fler videos