Gå direkt till textinnehållet

Ingen rättegång för Dawit Isaak

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har gjort sig skyldig till ett så allvarligt brott mot Eritrea att det inte behövs någon rättegång. Det hävdar presidentens närmaste rådgivare Yemana Gebrab i en intervju i Aftonbladet.

Journalisten Donald Boström har för Aftonbladet träffat Yemana Gebrab när denne besökte Sverige. I intervjun förklarar presidentens rådgivare att Dawit Isaak hålls fängslad utan rättegång i Eritrea sedan nio år tillbaka på grund av brott som rör rikets säkerhet och att han vid tiden för gripandet var med i en grupp av eritreaner som ville underlätta en etiopisk invasion av Eritrea.

Yemana Gebrab fortsätter hävda Eritreas ståndpunkt att Dawit Isaak är eritreansk medborgare och att han arbetade som eritrean och inte som svensk medborgare när han befann sig i Eritrea.

På frågan om Dawit Isaak lever svarar Yemana Gebrab undvikande och han uppmanar Sverige att inte bara bry sig om Dawit Isaak utan även om de övriga fyra miljoner eritreaner i Eritrea.

Annons Annons

Till Göteborgs-Posten säger Leif Öbrink, ordförande i Stödkommittén Free Dawit Isaak, att Yemana Gebrabs påståenden om Dawit Isaaks skulle ha gjort sig skyldig till brott som rikets säkerhet är ren lögn och att Eritrea inte presenterat några anklagelsepunkter eller bevis tidigare.

Dawit Isaaks bror, Esayas Isaak, uppger till GP.se att han inte är överraskad av Yemana Gebrabs resonemang. "Dawits situation är inte unik i Eritrea, det finns tusentals eritreaner som sitter fängslade på obestämd tid", säger han.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos