Gå direkt till textinnehållet

Ingen policy mot trofébilder i Kuriren och NSD

Norran har beslutat att inte längre publicera trofébilder på döda älgar. Norrbotten-Kuriren har inga planer på att inför ett liknande policybeslut.

Som Journalisten tidigare skrivit om har Norrans chefredaktör Marcus Melinder beslutat att inga trofébilder på döda älgar ska publiceras i tidningen. Han skriver i sin ledare att han fått många samtal från läsare som tycker att dessa bilder väcker anstöt och att de uppfattas som obehagliga och groteska.

”Jag har förståelse för den reaktionen och därför är det inte svårt för mig att välja bort just den bilden av jakten. Vår svenska jakt har så många andra bilder än trofébilder på döda djur. Det handlar egentligen om samma försiktighet som vi iakttar när det handlar om döda djur i andra sammanhang, till exempel vid vanvård,”  skriver han i sin ledare.

Norrbottens-Kuriren har ingen policy vad det gäller publicering av bilder på döda djur.

– Vi har medarbetare med ett gott omdöme som gäller all bildsättning i tidningen. Vi måste tänka på att det är en morgontidning och inte ha en död älgar på förstasidan. Men på samma gång har vi en läsekrets som förväntar sig en bevakning av älgjakten, säger Malin Öhrlund, nyhetschef på Norrbottens-Kuriren.

Inget heller NSD har några regler gällande publicering av trofébilder:

– Vi har inga stenhårda regler kring detta, men har medvetet undvikit att publicera rena trofébilder om det inte funnits synnerliga skäl. I sammanhanget vill jag påpeka att det är stor skillnad på triumfatoriska jaktbilder och bilder på döda djur. Enligt vad jag har upplevt har det inte varit några stora stormar runt detta, säger Kalle Sandhammar, chefredaktör och ansvarig utgivare på NSD.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos