Gå direkt till textinnehållet

Inga trofébilder på jakt i Norran

Norra Västerbotten kommer inte längre publicera några trofébilder från årets jakt. Bilderna passar inte i en dagstidning, menar chefredaktören Marcus Melinder (bilden).

Norra Västerbotten kommer inte längre publicera några trofébilder från årets jakt. Bilderna passar inte i en dagstidning, menar chefredaktören Marcus Melinder (bilden).

”Norran kommer naturligtvis bevaka årets älgjakt. Däremot kommer du inte att få se bilder på jägare som poserar med sina fällda byten. Anledningen är att jag som utgivare inte tycker att den typen av bilder har sin plats i en dagstidning som läses av alla, oavsett ålder eller eventuellt jaktintresse”, skriver Norrans chefredaktör Marcus Melinder i en krönika.

Han skriver att han genom åren många gånger pratat med läsare som tycker att dessa bilder väcker anstöt och att de uppfattas som obehagliga och groteska.

Annons Annons

Han påpekar att döda djur även i framtiden kommer att publiceras i Norran, men inte ”triumferande jaktbilder”. Däremot kommer bilder på fångade fiskar att publiceras i tidningen.

”Jag tycker inte att jakt och fiske kan jämföras fullt ut. Bilden på den fångade fisken väcker inte på långt när samma känsla av obehag som en död älg eller björn som hålls upp framför kameran,” skriver Marcus Melinder.

Tidigare har, enligt Svensk Jakt, Bohusläningen tagit ett liknande beslut och för några år sedan tog den dåvarande tillförordnade chefredaktören Daniel Nordström samma beslut för Västerbottens Folkblad.
Det hävdes dock när Nordström slutade på tidningen.

Beslutet att inte publicera har väckt en del debatt enligt Norrans chefredaktör.

”Men det är inte jakt jag är kritisk emot. Jakt är en stor folkrörelse och vi kommer att rapportera från älgjakten. Det jag är kritisk mot är att man exponerar ett dött djur på arrangerat sätt. Det här tycker jag är ett beslut i tiden”, säger Marcus Melinder till Svensk Jakt.

                                                                   Pär Jansson och Klas Granström

 

Fler avsnitt
Fler videos