Gå direkt till textinnehållet

Ifrågasatta uppgifter från Debatts källa

2009 gick en undersköterska ut i SVT Debatt och sa att det rådde en rasistisk kultur på IVA-kliniken på Södertälje sjukhus, och att invandrare fick sämre vård till följd av det. ”Avslöjandet” blev en stor nyhet och verksamhetschefen på kliniken avgick senare. Men utredningar visade senare att det inte fanns någon grund i undersköterskans påståenden. Det visar en granskning som Sjukhusläkaren gjort.

Undersköterskans påståenden i SVT Debatt om en rasistisk kultur på IVA som drabbade patienterna blev väldigt uppmärksammat. Nyheten växte ytterligare när undersköterskan spelade in ett möte med klinikens chefsjuksköterska, ansvarige läkare och verksamhetschef, där chefsjuksköterskan ifrågasätter varför undersköterskan gick till ”en sådan journalist som Janne Josefsson och sticker kniven i ryggen på mig när det finns så många andra möjligheter att ta upp det här problemet”.

För den kommentaren anmäldes hon till Justitiekanslern, som kritiserade henne för det och andra uttalanden gjorda vid ett senare möte. Även den ansvarige läkaren och verksamhetschefen anmäldes, men JK friar dem och berömmer istället deras sätt att hantera situationen. Trots det tvingas verksamhetschefen att avgå.

Idag har interna utredningar, oberoende utredningar och händelseanalyser visat att det inte råder någon rasistisk kultur på IVA i Södertälje och att ingen patient har råkat ut för ojämlik vård, skriver Sjukhusläkaren.

Annons Annons

Däremot visar utredningarna att det har förekommit motsättningar bland personalen i natteamet, som har kunnat äventyra patientsäkerheten.

En uppgift från en läkare om kulturen på sjukhuset, som sändes i Debatt, ändrades då den visade sig gälla ett helt annat sjukhus och händelser som skett tio år tidigare.

Enligt Debatts dåvarande redaktör stämmer inte Sjukhusläkarens granskning. Läs den artikeln här.

Fler avsnitt
Fler videos