IFJ kan splittras
Flera länder överväger att lämna Internationella journalistfederationen, IFJ. I dag möts de nordiska länderna, som är de skarpaste kritikerna av IFJs ordförande Jim Boumelha. Boumelha tillbakavisar kritiken.
Ett antal journalistförbund, som är mycket kritiska till IFJs ordföranden Jim Boumelha, har hållit ett slutet möte på ett hotell i Arlanda. Tonen var mycket skarp, och de flesta av de länder som var representerade vid mötet, har försökt att avsätta Jim Boumelha eftersom de anser honom vara odemokratisk.
Flera av de nio länder som deltog i mötet överväger nu att lämna IFJ, som har medlemmar från runt 100 länder.
Journalistens norska och danska kolleger träffade norska Journalistförbundets ordförande Thomas Spence före mötet i måndags. Han förklarade att temat för mötet var att diskutera om de skulle vara kvar i IFJ. Kritiken riktades främst mot Boumelha.
”Presidenten saknar legitimitet och organisationen lider av ett demokratiskt underskott och maktpolitisk arrogans. Frågan är om vi vill vara en del av en sådan organisation”, säger han.
Thomas Spence medger att norska Journalistförbundet överväger att lämna IFJ. Speciellt efter IFJs senaste kongress i Dublin i år då Jim Boumelha blev omvald. Vid valet lades fem röster fler än mötesdeltagare. Boumelha vann med 191-178 i det omtvistade valet.
”Valet var droppen som fick bägaren att rinna över. Därför beslutade vi och några andra förbund att träffas efter sommaren i Stockholm, ” förklarar Thomas Spence .
Även danska journalistförbundets ordförande Mogens Blicher Bjerregaard deltog vid mötet på hotellet i Arlanda. Mogens Blicher Bjerregaard har nyligen valts till ordförande för EFJ, den europeiska grenen av IFJ .
”Den nordiska journalistförbunden sammanträder två-tre gånger per år. Det har länge funnits en stark önskan, särskilt från de tyska förbunden, att träffas och diskutera. Det är vad vi nu gör”, säger han.
Så mötet handlar inte om kritik av IFJ-toppen?
”Det är tyskarna som har bett om ett möte ”.
Striden inom IFJ blev dock som Thomas Spence förväntat sig huvudfrågan på mötet.
Trots Mogens Blicher Bjerregårds försiktiga ton delar danska förbundet den norska kritiken av Jim Boumelha och IFJs ledning.
De danska, norska och svenska journalistförbunden har hållit sig framme i kritiken av Jim Boumelha och bland annat fått stöd av flera andra europeiska länder samt USA och Australien. Vid mötet deltog journalistförbunden från Sverige, Danmark, Finland, Island, Färöarna, Schweiz, Belgien, Holland och de två tyska.
Konflikten inom IFJ har pågått under en längre tid. Danska journalistförbundet, DJ, har vid upprepade tillfällen kritiserat hur IFJ sköts, och i april 2011 beslutade DJ att frysa sitt ekonomiska stöd till IFJs hjälparbete. Förbundet hade förlorat förtroendet för hur pengarna användes. Sedan dess har det danska bidraget, som uppgår till flera hundra tusen dollar per år, gått till International Media Support.
Mötet på Arlanda är inte det enda i Stockholm som kan vara avgörande för tvisten inom IFJ Under tisdagen och onsdagen möts de nordiska förbunden, och på onsdag kommer en speciell gäst: Jim Boumelha.
Det är första gången som Jim Boumelha träffar de nordiska kritikerna. Frågan är om parterna lyckas gräva ner stridsyxan.
Thomas Spence ser fram emot att träffa Jim Boumelha.
”Mötet i måndags gav oss mycket information och ammunition till mötet med Boumelha. Under hans ledarskap har IFJs organisation varit i oordning. Det finns en konflikt inom organisationen med mycket misstro mellan personer och länder”, säger Spence.
Onsdagens möte är avgörande för hans fortsatta förtroende för IFJs ledning, säger han.
”Det kommer att bli hans sista möjlighet att överbrygga motsättningarna. Vi kommer att ställa kritiska frågor och uttrycka hur allvarligt vi ser på situationen.”
Thomas Spence identifierar ett antal tvistefrågor, inklusive ekonomi.
”Det handlar bland annat om en ökad satsning på regionala IFJ-kontor. Enligt vår uppfattning har det använts oansvarigt mycket pengar. Det har funnits politisk majoritet för det, men ledningen lyssnade inte på oss.”
Journalisten har talat med flera av de andra deltagarna efter mötet på Arlanda. Konflikten inom IFJ var huvudfrågan.
Det tyska förbundet Deutscher Journalisten Verband var nöjt efter mötet.
”Vi är mycket bekymrade. Det finns en stor brist på demokrati och öppenhet. Vi måste vara renare än snö när vi själva möter politiker. Det var fult det som hände i Dublin. Vi undersöker just nu ett rättsligt efterspel i samband med valen i Dublin. Jag måste också säga att det finns medlemmar som tryckt på för att vi ska förlåta IFJ, ” säger DJV representant i Stockholm Andreas Bittner.
Detsamma gäller det andra tyska förbundet: Ver.di. Beats General Cornelia Haß säger att de inte vill lämna IFJ.
”Vi har startat en process som kommer att leda till utträde. Vi tror dock på ett öppet och starkt IFJ. Det är värre att stänga dörren och stå utanför och skrika”, säger hon.
Den danska ordförande Mogens Blicher Bjerregaard var efter mötet på hotellet i Arlanda mer dämpad än sin norska kollega.
”Vi diskuterade situationen efter de senaste årsmötena i IFJ och valet i Dublin. Vi diskuterades hur man ska gå vidare. Det var ett mycket givande möte, och nu ser jag fram emot att träffa Jim Boumelha på onsdagen.”
Några förbund överväger att lämna IFJ. Vad är DJs inställning till tvisten?
”Det finns ett antal frågor som vi skulle vilja ha svar på. Vad händer med öppenheten inom IFJ ? Hur kommer Jim Boumelha att hjälpa till att bygga bron som är nödvändiga?”
Journalisten skickade Thomas Spences kritik av IFJ till Jim Boumelha.
Han svarar på kritiken via mejl. Bland annat på kritiken av omvalet i Dublin. Boumelha betonar att hans motståndare medgav att de besegrats.
”Min motkandidat erkände sig besegrad. Ett val anses klart när en kandidat erkänner sig besegrad”, skriver han.
Boumelha tillägger att delegaterna senare ombads att rösta om omval genom att höja sina händer. Här röstade 186 mot och 139 för.
”Om Thomas Spence verkligen trodde att det var fel väg att gå borde hans delegation föreslagit något annat. I stället gick han med på att delegationen skulle bestämma. Men eftersom han förlorade omröstningen kallade han den ’illegitim'.”
Jim Boumelha förnekar också att politiska motståndare har tvingast lämna IFJs ledning.
”Valet till IFJs ledning sker som i alla andra organisationer, grundad på nomineringar och ett fritt och hemligt val. Som andra val har det sina vinnare och förlorare.”
På kritiken på att IFJ spenderar för mycket pengar på de regionala kontoren hänvisar han till att frågan diskuterats vid IFJ-kongressen, där norrmännen kunde ha framfört ett förslag.
”Menar han även att det getts för mycket pengar till den europeiska regionen? Nyligen undertecknades ett nytt avtal mellan IFJ och EFJ, som vissa ansåg var alltför generöst. Avtalstexten presenterades för kongressen. Jag hörde inte Thomas tala om att det skulle röstas emot det.”
Andreas Marckmann Andreassen
Journalisten i Danmark
Bjørn Åge Mossin
Journalisten i Norge