Gå direkt till textinnehållet

Hundratals afghanska journalister har sökt hjälp

Flera hundra afghanska journalister har begärt hjälp att fly eller flytta inom landet, uppger Internationella Journalistfederationen IFJ. Utrikesminister Ann Linde uppger idag att journalister är en grupp som Sverige försöker hjälpa i Afghanistan.

IFJs biträdande generalsekreterare Jeremy Dear koordinerar IFJs hjälpinsatser till afghanska journalister. Han berättar för IFJ att organisationen tagit emot hundratals begäran om hjälp. Journalister fruktar för sina liv, många kvinnliga journalister har skickats hem eller gömmer sig, många av dem vill lämna landet.

En av de kvinnliga journalister som är fast i Kabul är Najwa Alimi som 2019 tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet. Sveriges Radio rapporterar att svenska diplomater ska ha lovat hjälpa henne att fly, men att hon sedan dess inte hört något.

”Det svenska priset gjorde att det jag sa fick större spridning i Afghanistan”, säger Najwa Alimi till SR.

Annons Annons

IFJ bedömer att talibanstyrets uttalande om att man ska respektera pressfriheten bör tas med en nypa salt, även om oberoende medier hittills fortsatt tillåts verka i landet.

IFJ uppmanar journalistorganisationer som får nödrop av journalister i Afghanistan att dels skicka vidare dessa till IFJ, dels ligga på sina egna regeringar att agera.

IFJ vädjar också om mer pengar till sin säkerhetsfond för att hjälpa fler journalister ut ur Afghanistan. 

Vid en digital pressträff om Sveriges evakueringsarbete i Afghanistan uppgav utrikesminister Ann Linde på måndagsförmiddagen att journalister är en av de grupper som Sverige tillsammans med andra länder försöker hjälpa – liksom författare och människorättsaktivister.

Fler avsnitt
Fler videos