Gå direkt till textinnehållet

Hörselnedsatta kritiserar SR:s brist på text

Ett upprop med nästan 1 500 namnunderskrifter kritiserar Sveriges Radio för att stänga ute döva och hörselskadade. Detta sedan public service-företaget publicerar en allt mindre mängd text på sin sajt.

Journalisten har tidigare berättat att SR inför en modell för kortare texter på nyhetssajterna. Bakgrunden är en medveten strategi från Sveriges Radio, att ljudet ska vara i fokus.

SR Kulturnytt berättar nu om inititativet som har fått nästan 1 500 underskrifter. Även Sveriges dövas riksförbund (SDR) är eniga i kritiken mot Sveriges Radio. 

Enligt SCB har ungefär 18 procent av befolkningen i Sverige någon typ av hörselnedsättning. Antalet döva brukar uppskattas till ungefär 8 000 till 10 000 personer.

Annons Annons

– Sveriges Radio är ju ett ljudföretag. I det ordet ligger att vi arbetar med ljud och det ska vi vara bäst på. Och det betyder när det gäller hörselskadade att vi prioriterar hörbarhet snarare än text. Det här står ju också i vårt sändningstillstånd, och ljudet är vår kärnverksamhet, text är ett komplement. Det är det här vi får våra pengar för, det är att göra radio inte att göra text, säger Elle-Kari Höjeberg som är tillgänglighetsansvarig på SR till Kulturnytt.

Fler avsnitt
Fler videos