Gå direkt till textinnehållet

Här är krönikan som fick honom stämd av Erdogan

Journalisten publicerar idag hela krönikan av den turkiske journalisten Ragip Zarakolu. Efter att den publicerades 5 maj så har han stämts av president Erdogan och riskerar ett långt fängelsestraff. 

Journalisten har tidigare berättat om den turkiske journalisten Ragip Zarakolu, som lever i Sverige sedan 2013, som stämts av den turkiska premiärministern Recep Tayyip Erdogan. Nu publicerar Journalisten hela krönikan skriven av Zarakolu på vår sajt. 

Kurdo Baksi, författare och debattör, har översatt krönikan från turkiska och är insatt i ärendet.
 
– Han riskerar fängelse för en krönika, straffet för kuppförsök kan bli allt från ett par år upp till livstid, säger Kurdo Baksi. 

Baksi berättar för Journalisten att den här historien är viktig för att Zarakolu i sin text jämför Erdogan med Adnan Menderes, som var Turkiets premiärminister 1950-1960.

Menderes grundade även partiet DP, avsattes i en militärkupp, och avrättades 1961.
 
– Precis som Menderes var Erdogan snäll i början. Han tillät yttrandefrihet och ett visst mått av pressfrihet men ju starkare han har blivit desto mer har han avskaffat. Man kan säga att krönikan handlar om att även Erdogan till slut kommer behöva stå till svars för sina handlingar. Och corona-krisen kan förmodligen skynda på det, säger Kurdo Baksi.

– Det är den sista meningen i krönikan som har retat upp den lättkränkte Erdogan. Han har blivit arg och menar att det Ragip ägnar sig åt är kuppförsök och han bör ställas inför rätta. Erdogans personliga advokat har också lämnat in en ansökan till en åklagare i Istanbul om saken, fortsätter Kurdo Baksi.

Annons Annons

Beslutet att publicera hela krönikan av Ragip Zarakolu kommer av solidaritet, berättar Journalistens chefredaktör Helena Giertta. 

– Vi måste vara solidariska när kollegor drabbas av förtryck. Genom att publicera den visar vi i handling vad pressfrihet är på riktigt, säger Helena Giertta.

Fler avsnitt
Fler videos