Gå direkt till textinnehållet

Känd journalist stäms efter krönika om Erdogan

UPPDATERAD. Den turkiske journalisten Ragip Zarakolu, som lever i Sverige sedan 2013, stäms av president Erdogan efter en krönika som publicerades i veckan.

Journalisten har tidigare berättat om Ragip Zarakolu som kom till Sverige i december 2013, till en början som fristadsförfattare i Sigtuna.

Den välkände publicisten och förläggaren har tidigare suttit sex månader i turkiskt fängelse, anklagad för att legitimera en ”terrororganisation” genom att närvara vid och hålla ett anförande vid en konferens anordad av (det socialdemokratiska) Freds- och Demokratipartiets politiska akademi år 2008. 

Han släpptes 2012 efter inhemska och internationella protester och blev inte kallad till rättegång.

Nu har president Erdogan stämt Ragip Zarakolu för brott mot republikens ordning och presidenten. Detta efter en krönika med namnet ”Man kan inte springa från sitt öde”, rapporterar sajten Bianet.

Krönikan handlade bland annat om Erdogans framtida öde med en jämförelse om vad som hände med en tidigare premiärminister på 60-talet, berättar Kurdo Baksi, författare och debattör som har läst den på originalspråket. 

Till Journalisten säger Ragip Zarakolu, som alltså fortfarande bor i Sverige, att propagandamaskinen i Turkiet arbetar mot honom. 

– Jag är för mänskliga rättigheter och mot dödsstraff och jag har skrivit om det hela livet. Så det är väldigt dumt att anklaga mig för sådant här, säger han.

Zarakolu känner sig inte rädd efter stämningen.

– Sverige är en demokrati och jag känner mig trygg här. Jag kommer inte återvända till Turkiet eftersom jag är anhållen i min frånvaro, precis som man har gjort med många andra journalister i landet.

Fotnot: I en tidig version av denna text stod det att den turkiska staten stämt Zarakolu. 

Fler videos
Fler avsnitt