Gå direkt till textinnehållet

Halva redaktionen sägs upp på Mitt i

25 journalister på Mitt i-tidningarna och fem på Direktpress är varslade om uppsägning. ”Det här är en slakt”, säger Ida Leveby Andersson (bilden), förhandlare för journalistklubben på Mitt i.

I juni stod det klart att de två stora gratistidningsföretagen i Stockholm går samman när Direktpress köper Mitt i-tidningarna. Direktpress har lagt ett varsel om cirka 50 tjänster, varav 30 rör redaktionella tjänster, och förhandlingar med de fackliga organisationerna har pågått under semestern, och är fortfarande inte avslutade.

Direktpress vill säga upp 25 av de cirka 50 fast anställda journalister på Mitt i och fem fast anställda journalister på Direktpress. Totalt ska den nya redaktionen för Direktpress/Mitt i bestå av 51 tjänster: chefredaktören samt 25 från vardera redaktionerna. Jämfört med för ett år sedan handlar det om en halvering av den totala redaktionella bemanningen på de två gratistidningsbolagen i Stockholm.

– Det här är en slakt och jag tror dessvärre att den nya organisationen inte är för alla. Omställningen under hösten kommer att vara krävande och jag misstänker att den leder till att fler journalister går frivilligt, säger Ida Leveby Andersson, som är en av förhandlarna för journalistklubben på Mitt i.

Annons Annons

2019 hade Direktpress ett femtiotal redaktionella tjänster, men efter ett sparpaket i slutet av året återstod cirka 40. Redigerarna på Direktpress blev i samband med nedskärningen ”innehållsproducenter” och överflyttades från Journalistförbundets avtal till Unionens och i inledningen av coronakrisen var antalet journalisttjänster nere på 30 på Direktpress i Stockholm. Direktpress har också redaktioner i Enköping och Göteborg, men de berörs inte av den nya omorganisationen.

– Jag hoppas förstås att det kommer att gå bra, men det här är inte den mjuka sammanslagning som ledningen utlovade när uppköpet presenterades. I realiteten kommer Mitt i att gå över till Direktpress arbetssätt och kultur, säger Ida Leveby Andersson.

Mitt i-tidningarna har senaste fem åren arbetat med en ”digitalt först”-strategi med större tonvikt på snabb nyhetsjournalistik på webb och sociala medier, medan Direktpress har haft fokus på papperet.

– Det kommer att ställa stora krav på medarbetarna att ställa om till en ny typ av produkt, att försöka blicka framåt och inte bakåt på det som kunde ha blivit, Ida Leveby Andersson.

Arbetsgivaren har inte erbjudit några avgångsvederlag, men under förhandlingarna har man diskuterat arbetsbefrielse efter den 30 september för de som sägs upp. Arbetgsivaren vill dock kunna kalla in personal som är arbetsbefriade med sju dagars varsel för att slippa ta in vikarier vid sjukdom.

– Det är en märklig ordning. Det blir svårt att gå vidare och söka nya jobb om man kan bli inkallad till sin tidigare arbetsplats med en veckas varsel, även om arbetsgivaren har som ambition att underlätta för nya arbeten, säger Ida Leveby Andersson.

Mikael Andersson, ordförande i journalistklubben på Direktpress, tror också att den nya organisationen kommer att bli tuff för personalen:

– Vi ser risker med den här organisationen, och jag tror inte att det kommer att lugna ner sig till hösten. Vi försöker att se positivt på detta förstås, men man får nog vara beredd på en tuff höst, säger Mikael Andersson.

Direktpress har två arbetsplatser i Stockholm: i Kista och på Östermalm medan Mitt i har kontor och redaktion i Liljeholmen. Alla tre redaktionerna kommer att finnas kvar men en del av personalen kommer att få byta arbetsplats och tidigare arbetsgrupper kommer att splittras.

För journalistklubbarna innebär sammanslagningen stora förändringar, såväl organisatoriskt som personligt. 70 procent av de fackligt förtroendevalda journalisterna på Mitt i blir uppsagda och Ida Leveby Andersson är en av dem. Hon har jobbat på Mitt i-tidningarna i sju år. Några av de som sägs upp har arbetat i närmare tio år.

– Det kommer att bli väldigt viktigt för dem som är kvar att få ihop en stark journalistklubb i höst. Vi har sett under sommarens förhandling att det behövs, arbetsgivaren har försökt att driva igenom omorganisationen för snabbt och man har räknat fel. Klubben har spelat roll i förhandlingen, säger Ida Leveby Andersson.
 

Fotnot: Journalisten har varit i kontakt med Patrik Vincent, vd för Direktpress och Mitt i. Han uppger att han har ont om tid men kommer att kunna ställa upp på en intervju vid ett senare tillfälle.

Fler avsnitt
Fler videos