Gå direkt till textinnehållet

Las-förhandling inleds på Direktpress

Arbetsgivaren och journalistkklubben har kommit överens om den framtida organisationen. Nu inleds Las-förhandling om ett tiotal tjänster. ”Vi är inte nöjda med hur det här har gått till”, säger Christoffer Röstlund Jonsson, som sitter i klubbstyrelsen.

Journalisten berättade tidigare i november om sparpaketet på Direktpress som ger ut lokala gratistidningar i Stockholm, Enköping, Västerås, Uppsala och Göteborg. I besparingen ingår bland annat en nedläggning av redaktionen i Skärholmen i södra Stockholm.

Ett tiotal journalister riskerar uppsägning. Sex redigerartjänster görs om till ”innehållsproducenter” och reportrarna ska framöver redigera tidningarna. Direktpress vice vd Patrik Vincent uppgav för Journalisten för tre veckor sedan att inga tillsvidareanställda reportrar skulle bli uppsagda i och med sparpaketet – men det visar sig inte stämma.

Nu har förhandlingen om organisationen klarats av och parterna har skilts åt i enighet.

Annons Annons

– Det har varit långa, hårda och tuffa förhandlingar, säger Christoffer Röstlund Jonsson, som sitter i styrelsen för journalistklubben på Direktpress.

Klubben anser att arbetsgivaren har gått för fort fram, och att man inte gjort riskanalyser i tid.

– Vi är inte nöjda med hur det här har gått till, men vi försöker göra det bästa av situationen så att våra medlemmar ska fara så lite illa som möjligt, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

Under förhandlingarna framkom att arbetsgivaren missat en tillsvidareanställd journalist som fick sitt anställningskontrakt tidigare i år. Arbetsgivaren trodde att hen var anställd som vikarie. Det innebar att varslet utökades med en tjänst under sittande förhandling.

– Det var jobbigt för oss i facket att behöva berätta hur många anställda arbetsgivaren har, säger Christoffer Röstlund Jonsson.

Fler avsnitt
Fler videos