Gå direkt till textinnehållet

Grävgruppen på DN läggs ner

Grävgruppen på Dagens Nyheter läggs ner i höst. På Göteborgs-Posten har den redan tynat bort. Svenska Dagbladet håller dock fortfarande grävfanan högt även om gruppen just nu bara består av två journalister.

Grävgruppen på Dagens Nyheter läggs ner i höst. På Göteborgs-Posten har den redan tynat bort. Svenska Dagbladet håller dock fortfarande grävfanan högt även om gruppen just nu bara består av två journalister.

På alla tre tidningarna har grupperna varit mycket framgångsrika och också belönats med olika utmärkelser som Guldspaden och Stora Journalistpriset.

– Grävgruppen DN Special läggs ner men grävandet blir kvar, säger DNs chefredaktör Joachim Berner. DN kommer självklart att fortsätta med sin tuffa och kritiskt granskande journalistik men grävjobben kommer att läggas i vår projektorganisation.

Annons Annons

Organisationen innebär att en projektredaktör väljer ut ett antal medarbetare från olika redaktioner som fördjupar sig i en fråga ur skiftande infallsvinklar och perspektiv.

– Det är ett helt nytt sätt att jobba som går på tvärs över redaktionsgränserna. Men det är kontroversiellt och det bryter upp hierarkier, säger Joachim Berner.

Han ser projektorganisationen och en fast grävgrupp som två olika skolor för undersökande journalistik. Han tycker att projektorganisationen har den fördelen att grävmetodiken sprids till fler reportrar. Just nu finns tre projektredaktörer, i höst kommer de att utökas till sex.

Malin Holmqvist, ordförande i journalistklubben, är inte lika övertygad om att den undersökande journalistiken gynnas av den nya organisationen.

– En grävgrupp kan nysta i en trådända, kanske misslyckas med fyra idéer av fem, ta god tid på sig och jobba ostört. Projekt är något helt annat, där uppdraget och målet så att säga är förutbestämt.

Hon tycker att det är sorgligt att DN inte kan behålla grävgruppen parallellt med den nya projektorganisationen.

Göteborgs-Postens grävgrupp är borta sedan ett par år tillbaka.

– Den vattnades inte, konstaterar Nils Svensson, ordförande i journalistklubben och också en av grävarna i den avsomnade gruppen. Han berättar att argumentet från ledningen var att ”nu ska alla gräva”. Det skulle inte vara förunnat en liten exklusiv skara.

– Jag är kritisk till beslutet, säger Nils Svensson. Det är ungefär som att säga att nu ska alla redigera eller att nu ska alla fotografera. Man måste låta människor som är intresserade av undersökande journalistik hålla på med det.

På Svenska Dagbladet lever grävgruppen och den leds av nyhetschefen Mats-Eric Nilsson. Han är just nu i USA på grävkonferens, men redaktionschefen Peter Melin berättar att det inte finns några planer på att banta eller ta bort grävgruppen.

– Vi har haft tuffa nerdragningar här på tidningen. Men ambitionen är att i höst åter ha en grävgrupp på fyra personer, två fasta och två inhoppare från olika redaktioner som jobbar ett halvår i taget.

En liten tidning som satsat på att förbättra kvaliteten är Norra Västerbotten i Skellefteå. Där går man in för att reportrar och fotografer ska vara mer förberedda när de skickas ut på jobb. Sedan drygt ett år arbetar Waldemar Mellquist på en ny tjänst där han servar kollegor med fakta och bakgrundsmaterial. Han ser också till att rätt person får rätt jobb och att reportrar får varva tyngre artiklar med lättare rutinuppdrag.

– Jag arbetar nära nyhetschefen och ser till att reportrar och fotografer samordnas och förbereds inför morgondagens och veckans jobb.

Han har själv varit reporter i 30 år och vet hur det kan vara att oförberedd få en lapp i näven på morgonmötet.

Hans tjänst började som ett halvårsprojekt men efter en utvärdering permanentades den.

– Inte minst i dessa tider med slimmade redaktioner är det viktigt för medarbetarna att vara väl förberedda. Det gör det också lättare för dem att acceptera att hoppa in och göra något oplanerat jobb ibland.

Fler avsnitt
Fler videos