Gå direkt till textinnehållet

GP-klubben: ”Finns en jätteoro bland redigerare”

Stampen Medias ambition att centralisera och automatisera redigeringen har väckt oro bland redigerare i koncernen.

Som Journalisten kunde berätta i fredags vill Stampen Media införa centraliserad och automatiserad redigering av samtliga papperstidningar. En förstudie dras igång inom kort för att se hur och om projektet är genomförbart.

Gabriella Mohoff, ordförande vid journalistklubben på Göteborgs-Posten, berättar att förslaget väckt oro bland medlemmar.

– Det finns en jätteoro bland våra redigerare. Man är rädd för att bli av med jobbet, säger Gabriella Mohoff.

Annons Annons

Hon konstaterar att idén om automatiserad redigering varit på tal i koncernen tidigare, men inte blivit av. Sedan dess har tekniken utvecklats, och det finns norska tidningar inom ägarkoncernen Polaris att snegla mot.

Centraliserad redigering har däremot testats tidigare inom Stampen, all redigering flyttades då till Trollhättan, men flyttades sedan hem till respektive tidning igen.

På GP finns idag runt tolv rena redigerartjänster.

– Vi får se vad förstudien landar i. Klubben har varit mån om att den konsult som är inne ska prata med alla typer av människor på redaktionen, inte bara chefer, säger Gabriella Mohoff.

Intrycket är att ledningens beslut ligger ganska fast, oavsett förstudien?
– Jag har också förstått att intentionen är att genomföra det här. Min upplevelse är att ledningen inte vill försämra saker för oss överlag, men det finns ju olika syn på vad som är försämring.

Förutom att förändringar som inverkar dåligt på produkten – tidningarna – inte kan genomföras är journalistklubbens ingång att en övergång till automatiserad redigering i så fall måste göras på ett sätt så att folk inte blir av med jobben.

– Arbetsgivaren kan behöva hjälpa till med att skola om medarbetare. Men vi vet inte än vad det här mynnar ut i.

Fler avsnitt
Fler videos