Gå direkt till textinnehållet

Bonniers lokaltidningar ska ersätta redigerare med AI

Artificiell intelligens ska ersätta redigerare inom Bonnier News Local redan nästa år. UPPDATERAD

En stor förändring för hur tidningen ritas är på väg inom Bonnier News Local. Bolagets ledning vill att en AI ska ta över stora delar av redigeringen framöver. Det meddelar bolaget personalen på ett informationsmöte under tisdagen. Inga förhandlingar har inletts, utan det är än så länge bara en ambition från arbetsgivarhåll. 

– Vi håller på att kartlägga nu hur det här ska kunna gå till på ett bra sätt, säger Pia Rehnquist, affärsområdeschef för Bonnier News Local. 

Bonnier News Local har i nuläget runt 100 personer som arbetar med redigering av koncernens tidningar. Det är dock inte klart hur många som kommer att beröras av förändringen, eller hur mycket som kommer att kunna sparas. 

– Vi ser nu att tekniken finns, och att vi behöver ta ned kostnaderna kopplade till våra papperstidningar och så får vi se hur långt vi når. Om det går som vi hoppas och tror kommer jag kunna besvara de frågorna framåt senvåren, för då kommer vi vara igång och bättre kunna se hur det funkar, säger Pia Rehnquist. 

Det kommer inte krävas några mallar för redigeringen av artiklarna, utan det kommer att lösas helt av AIn.

– Vi kommer att använda de verktyg för nyhetsvärdering som vi har på våra nyhetssajter, som också är algoritmstyrda. Grovt förenklat kommer vi att stoppa in x antal artiklar i ett AI-verktyg som sedan fördelar dem över y antal sidor. Texterna behöver inte ha någon viss längd utan AIn klarar av att möblera sidorna med det material som vi ger till den, säger Pia Rehnquist. 

Det är dock inte alla sidor som ska redigeras av AI.

– Jag tror aldrig vi hamnar i ett läge där alla sidor automatiseras, utan vi kommer exempelvis vilja göra ettorna och våra stora journalistiska satsningar manuellt, säger Pia Rehnquist.

Det kommer att finnas möjlighet för ansvarig utgivare eller andra personer på redaktionen att titta på utgörningen innan den går till tryck.

– Det är som med all generativ AI, det kanske kommer att behöva göras en del justeringar i början men på sikt kanske det inte kommer att behövas, säger Pia Rehnquist. 

AI-lösningen har tagits fram i ett samarbete med Naviga, som gör redigeringssystemet Newspilot. 

– Vi kommer att ligga långt fram, även internationellt sett, när det här införs. 

2021 testade koncernen att låta en AI redigera sidor som även gick i tryck, men man valde att pausa projektet. Sedan dess har tekniken utvecklats och den bedöms nu vara tillräckligt bra för att rullas ut brett. 

– Tekniken har utvecklats väldigt mycket sedan dess. 2021 behövdes rätt mycket handpåläggning och vi tyckte inte att resultatet var tillräckligt bra. Vi har också sett över vår printform så att alla tidningar har samma form, som är tekniskt förenklad. Vi har också infört en gemensam printorganisation, säger Pia Rehnquist. 

I ett första steg ska de tidningar som ges ut fyra dagar eller färre i veckan redigeras av AI. Det är i nuläget inte klart när alla tidningar kommer redigeras av AI. 
 

Fler avsnitt
Fler videos