Gå direkt till textinnehållet

Google startar censurmätare

Google lanserar ett verktyg för att mäta censurnivån världen över.

Tack vare det nya verktyget kan man få reda på att USAs regering hittills under 2010 har begärt att få ut information om Googles användare 4 287 gånger. Under samma period har den brittiska regeringen begärt ut information tusen gånger, uppger BBC News Technology.

Det nya verktyget Transparency Report välkomnas av grupper som arbetar för mänskliga fri- och rättigheter, men som vill att Google ska lämna ut ännu mer detaljerade uppgifter.

Tidigare i år har Google offentliggjort detaljer om hur ofta länder runt om i världen begär ut användardata eller att företaget ska censurera information.

Annons Annons

Google är efter ett offentligt bråk med Kina mycket angeläget att stärka sin trovärdighet när det gäller frågor om yttrandefrihet. Företaget hotade att stoppa sina tjänster i Kina sedan det visat sig att landet myndigheter hade bedrivit spioneri mot sina medborgares gmail-konton. Google styrde om sin trafik via Hong Kong, men gick i juni med på att styra den tillbaka till Kina för att blidka landets regering.

Uppgifter om hur ofta Kina begärt ut användarinformation saknas i Googles redovisning. Enligt företaget beror det på att kinesiska myndigheter anser att frågor om censur rör statshemligheter, som Google för närvarande inte kan avslöja.

 

Fler avsnitt
Fler videos