Gå direkt till textinnehållet

Gemensamt etiskt system närmar sig

Pressens Samarbetsnämnd föreslår ett nytt etiskt system, där såväl etermedier, sociala medier som press ska ingå.Utredningen presenterades i dag.

Pressens samarbetsnämnd har utrett frågan under ett knappt år och har kommit fram till ett förslag på ett helt nytt medieetiskt system. Systemet bygger på de pressetiska reglerna men ska gälla alla medier som har en ansvarig utgivare.

I utredningen föreslår arbetsgruppen också att sociala medier, såsom bloggare ska kunna ansöka om medlemsskp om de utser en ansvarig utgivare och bedriver publicistik.

I dag sitter representanter för TU, Publicistklubben, Journalistförbundet och Sveriges tidskrifter i det pressetiska systemet. I det framtida MO/MON skulle även TV, radio och sociala medier finans representerade.

Annons Annons

Vissa frågor har utredningen inte kunnat enas om, till exempel om yrkesetiken ska in i systemet eller inte, och om textreklam ska kunna granskas av det medietiska systemet eller inte. 

Slutligen finner utredningen "starka argument för införandet av ett nytt medieetiskt system med en samlad medienämnd som handlägger alla etiska frågor rörande publiceringar i tidningar, tidskrifter, webbsidor, radio, tv och sociala medier.(…) Nämnden skulle kunna avgöra om någon lidit publicistisk skada oavsett i vilket medium publiceringen skett och även kunna ta hänsyn till den totala publiciteten."

Däremot skulle inte en MO/MON ta över samtliga de funktioner som finns hos Granskningsnämnden i dag.

I arbetsgruppen har Agneta Lindblom Hulthén, Journalistförbundet, Ulrika Knutson, Publicistklubben, Hans Larsson, Sveriges Tidskrifter och Anna Serner, TU suttit.

 

Fler avsnitt
Fler videos