Gå direkt till textinnehållet

Gängkriminella ska ha åtagit sig att döda journalist

Gängkriminella i Sverige ska ha anlitats för att kontraktsmörda den iranska exiljournalisten Mehran Abasian, rapporterar DN. ”Visar vilken extrem stat Iran är”, säger RSFs Erik Larsson.

Nyligen bekräftade Säpo att den iranska regimen har rekryterat svenska gäng för att utföra våldsdåd i Sverige. Ett av våldsdåden ska vara uppdraget att mörda journalisten Mehran Abasian, som är bosatt i Sverige sedan tio år och har uppehållstillstånd här. Det rapporterar Dagens Nyheter idag.

”Det här är inte första gången vi har tagit emot hot från Iran, hoten har varit överhängande. Men den här gången blev vi jätteoroliga. Den här gången uppmanande säkerhetspolisen oss att ta hoten på allvar”, säger Mehran Abasian (bilden) via sin fru till DN.

Erik Larsson är ordförande för RSF i Sverige och ser allvarligt på uppgifterna:

Annons Annons

– Detta visar vilken extrem stat Iran är. Det visar också hur rädd regimen är för oberoende medier och en fri rapportering. Auktoritära regimer som Iran faller ihop som ett korthus om människor får uttrycka sina åsikter fritt, säger han till Journalisten.

Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt vill inte kommentera hot mot enskilda personer men säger till DN att Säkerhetspolisen ”har vidtagit åtgärder och kommer tillsammans med Polismyndigheten att fortsätta vidta åtgärder för att förhindra, avvärja och reducera Irans möjligheter att bedriva säkerhetshotande verksamhet.”

Mehran Abasian jobbar för exilkanalen Iran International Television, som når en miljonpublik och har utpekats som en fiende av Iran. I våras knivhöggs Iran Internationals programledare Pouria Zeraati av okända män nära sitt hem i London. Flera andra journalister vid kanalen har dödshotats.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos