Gå direkt till textinnehållet

FS föreslår stadgeändring

Bland förslagen från förbundsstyrelsen till kongressen finns bland annat stadgeändringar om värdegrund och förändrade medlemsvillkor för frilansar.

Förbundsstyrelsen (FS) föreslår en värdegrundändring i Journalistförbundets stadgar, där det ska framgå att förbundet värnar demokratin och alla människors lika värde. Alla förtroendevalda inom förbundet ska ställa upp på värdegrunden.

FS föreslår också att journalister som inte är medlemmar ska kunna erbjudas ett avgiftsfritt medlemskap under högst tre månader, i rekryteringssyfte.

FS vill också sänka kraven för att frilansjournalister ska kunna bli medlemmar. I dag krävs för medlemskap i förbundet att en frilansjournalist kan redovisa minst fyra månaders verksamhet i yrket. FS vill ändra det till minst en månad.

Annons Annons

FS föreslår att det bildas ett ”otrygghetsråd”, som blir en särskild arbetsgrupp med syfte att diskutera trender och strategier för att motverka otryggheten för journalister på arbetsmarknaden. Arbetsgruppen ska ha en rådgivande roll till FS. Den aktionsgrupp för bemanningsanställda som tillsattes efter kongressen 2011 upplöses enligt FS förslag, och arbetet med att förbättra bemanningsanställdas villkor ska i stället ske inom Otrygghetsrådet.

Fler avsnitt
Fler videos