Gå direkt till textinnehållet

Fristadsjournalister i Göteborg nekas uppehållstillstånd

De tre ryska exiljournalister som har erbjudits fristad av Västra Götalandsregionen nekas tillfälligt uppehållstillstånd av Migrationsverket. ”Vi har fortfarande inte fått se beslutet”, säger Ulla Sätereie, ordförande i Föreningen grävande journalister som driver fristadsprojektet.

I somras rapporterade Journalisten att det stod klart att tre ryska journalister kommer att få en redaktionell fristad i Göteborg i två år, med finansiering av bland annat Svenska Institutet. Men inget visade sig vara klart.

– Vi vet inte vad som har hänt. Det finns en formell inbjudan från Västra Götalandsregionen, undertecknad av regionens kulturchef, vi har fyllt i blanketter och skickat in dokument, och har inte fått några signaler från Migrationsverket om att det skulle finnas några problem. Plötsligt, för två veckor sedan, kom avslagsbesked för alla tre journalisterna, berättar FGJ-ordförande Ulla Sätereie.

– Man blir förtvivlad. Det sitter just nu sex vuxna och fyra barn i Riga, de har sedan i somras trott att de ska få en fristad i Göteborg. Det är människor det här handlar om.

Annons Annons

FGJ har inte fått se beslutet. Det ska ha postats för två veckor sedan av ambassaden i Berlin (eftersom ambassaden i Riga inte hanterar fristadsärenden) till Sverige, men har fortfarande inte kommit fram.

– Vi måste få se beslutet för att veta om det finns något vi kan överklaga. Förhoppningsvis är det en formalitet som kan åtgärdas, men vi vet faktiskt inte varför de nekas.

Det är Västra Götalandsregionen som har tagit initiativ till att ge de ryska journalisterna fristad. Regionen vände sig till Föreningen grävande journalister för att få hjälp. Från början gick erbjudandet till ukrainska journalister, men det visade sig svårt att få någon intresserad; ukrainska journalister vill vara kvar i Ukraina och rapportera så länge kriget pågår.

– Då riktade man om erbjudandet till ryska journalister. Det är oerhört många journalister som flytt Ryssland under våren, så där var det inte alls svårt att hitta journalister som behöver fristad, säger Ulla Sätereie.

Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst uppger för Svenska Dagbladet att hon inte kan uttala sig om varför de tre ryska journalisterna i fristadsprojektet i Göteborg fått avslag.

Fler avsnitt
Fler videos