Gå direkt till textinnehållet

Johan Hilton ny kulturchef på GP: ”Det är en elektrisk stämning i Göteborg”

I början av nästa år lämnar Johan Hilton DNs kulturredaktion för att bli kulturchef på Göteborgs-Posten. ”Det ska bli väldigt roligt att lära känna stan igen”, säger han.

Kulturjournalisten och författaren Johan Hilton har ett förflutet som biträdande kulturchef på Expressen och har varit programledare i Sveriges Radio. Sedan 2016 har han arbetat som redaktör och teaterkritiker på Dagens Nyheter. I början av nästa år tillträder han som kulturchef på Göteborgs-Posten.

Ska du flytta till Göteborg?
– Ja, flyttlasset går någon gång i vår.

Hur känns det?
– Jättebra. Jag har följt GP med stort intresse den senaste tiden, eftersom det händer så mycket både med tidningen och med staden. Det är en elektrisk stämning i Göteborg. Och jag känner mig väldigt hemma i stadens teater- och litteraturklimat. Det är så många avgörande kulturhändelser som startat i Göteborg – framväxandet av gruppteater på 1970-talet, bara för att ta ett exempel. Göteborg är och har alltid varit en teaterstad.

Annons Annons

– Staden håller också på att förvandlas, eller åtminstone byta fasad, med alla stora byggprojekt som pågår. Det ska bli väldigt roligt att lära känna stan igen.

Ska GPs kultursida vara lokal eller nationell?
– Det bästa är att jag inte behöver välja. GP måste förstås fortsätta att bevaka det väldigt lokala, men kan också fortsätta att lyfta fram nationell och internationell kulturdebatt.

Du har bott i Göteborg tidigare väl?
– Det stämmer. Jag är från Borås men flyttade till Göteborg och bodde där i elva år. Eller kanske tretton. Min bildningsresa började i Göteborg.

Vad ser du mest fram emot?
– Att gå på teater i Göteborg. Det har jag saknat enormt. Jobbmässigt ska det bli kul att lära känna redaktionen och fortsätta att utveckla kulturkritiken för det nya digitala landskapet. Men också bygga vidare på min företrädare Björn Werners arbete med att lyfta GPs position som en röst i den nationella kulturdebatten.

Vad ser du minst fram emot?
– Jag ska inte hyckla. Vädret är inte det bästa på jorden. Sedan kommer jag under min utforskning av staden garanterat att upptäcka saker som jag inte gillar, men dem är jag lyckligt ovetande om just nu.

Fler avsnitt
Fler videos