Gå direkt till textinnehållet

Frihet viktig för frilansar

De flesta journalister som väljer att bli frilans gör det för att slippa de begränsningar som de upplever i en redaktionsmiljö. Men samtidigt måste frilansar anpassa sig till de krav som redaktörer ställer. Det visar en uppsats skriven av studenter vid Södertörns högskola.

Undersökningen visar att den frihet som frilans eftersträvar i jobbet har sin begränsning. Frilansjournalisten är förhållandevis fri att planera sitt arbete och har viss kontroll över hur arbetet ska gå till, skriver studenterna Gustav Bådegård och Oskar Hannler i sin uppsats.

Denna frihet minskar dock då frilansen säljer sina artiklar eftersom de måste anpassa sig till de krav som redaktörerna ställer. Frilansen ser det dock inte som ett problem, utan en realitet som de måste handskas med.

Att jobba som frilans kan bli ensamt och därför väljer många att sitta med i en frilansgrupp där de kan bolla idéer eftersom de inte vill återgå till att jobba på en redaktion.

Annons Annons

Intervjuerna gjordes med sex skrivande frilansar och tre inköpare av material: redaktör, redaktionssekreterare och nyhetschef.

Fler avsnitt
Fler videos