Gå direkt till textinnehållet

”Fosse kan lära journalister att ta ansvar för språket”

Klockan 13 idag satt litteraturkritikern Sara Abdollahi Lekta ensam vid ett kafébord och ropade ”Äntligen!”.

– Folk runt omkring undrade vad som hänt. ”Jon Fosse har fått Nobelpriset!”

För några dagar sedan delade Sara Abdollahi Lekta som många andra med sig av sina favoriter inför årets Nobelpris i litteratur. Hon skrev på Facebook:

Jon Fosse
Jon Fosse
Jon Fosse

Annons Annons

Varför är han så bra?
– Han har skrivit essäistik som är underbar, och enastående pjäser. Hans fantastiska Septologin är en sjudelad svit. Det är tjocka böcker, men varenda ord eller mening betyder något. Idag skriver många tjocka böcker som inte håller – det här håller hela vägen.

– Det som också är fint är att i en tid då vi har författare som Michel Houellebecq som gaggar och är mer cynisk, visar Fosse ljuset i mörkret. Han är konverterad katolik, det märks i böckerna. Man behöver inte vara troende för att fastna i böckerna, man dras med, det är så meditativt. Det är musikaliskt. Jag tror han har varit rockmusiker förut, det märks.

Kan journalister lära sig något av honom?
– Kanske att ta ansvar för språket. Språket är med och formar världen, det vi säger och skriver betyder något. Han visar omsorgen om språket. Vi behöver ta framför allt det estetiska ansvaret.

Nobelbevakningen är intensiv med årliga förhandsspekulationer. Vad tycker du om den?
– Det vore kul om kritiker också kunde ta sin uppgift att vara kritiska på allvar och också lyfta fram författare som inte borde tilldelas priset, och varför.

Hon gjorde själv en sådan anti-lista på Facebook i veckan, där bland andra Karl Ove Knausgård kvalade in.

– Då hamnar man inte i slentriannamnen som alla säger: Joyce Carol Oates, Margaret Atwood – varför? Det är kanske viktiga författarskap, men hur är de intressanta estetiskt? Hur är formen, hur är språket?

Kan det finnas något problematiskt i att som kritiker ha väldigt tydliga favoriter, som du med Jon Fosse?
– Inte så länge man behåller lite distans till författaren. Man måste recensera bok för bok, annars är det risk för att man upphöjer en författare och verken hamnar i bakgrunden.

Sara Abdollahi Lekta intervjuade Jon Fosse för sajten Site i våras. Här går det att se samtalet.

 

Fler avsnitt
Fler videos