”Förtroendet för pressetiken har tagit skada”

15 december, 2017

FOTO: Tor Johnsson Förtroendet för pressetiken har tagit skada av den senaste tidens namnpubliceringar i en rad tidningar. Det skriver pressombudsmannen Ola Sigvardsson i en debattartikel i DN i dag.

”Skadan består i att det är svårt att förstå tidningarnas handlande, det framstår i allmänhetens ögon som slumpmässigt. Vissa namn lyfts fram och exponeras aggressivt. TV4-profilen är kanske det tydligaste exemplet. Andra namnges inte alls. En del anonymiseras till en början för att sedan hängas ut”, skriver Ola Sigvardsson på DN Debatt.

Han menar att mediehusen har viktiga uppgifter framför sig under 2018 för att visa allmänheten att namngivning inte är ett lotteri, utan bygger på genomtänkta resonemang.

”Ett medielandskap där utgivarna slutat att ta hänsyn till att publiceringar kan skada människor skulle på kort tid skapa ett mycket obehagligt samhälle att leva i”, skriver Ola Sigvardsson.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies