Förhandlingarna klara: 45-tal journalister lämnar Aller

17 augusti, 2018

Förhandlingarna om Aller Medias stora nedbemanning och omorganisation blev klara under sommaren. Knappt hälften av de 90 uppsagda tjänsterna är redaktionella.

Uppsägningarna, som Journalisten först berättade om i maj, berör redaktionerna i både Malmö och Stockholm och har förhandlats klart under sommaren. Bakgrunden är, enligt Aller Medias HR-chef Joakim Romanus, ”en ny organisationsstruktur som genom ökat samarbete mer flexibelt kan accelerera vår digitala del av affären, utveckla printaffären och satsa på nya intäktsströmmar”.

Inga generella avgångserbjudanden gick ut till de uppsagda.

– Men många av dem som slutade gjorde individuella uppgörelser med arbetsgivaren, eftersom klubbarna i både Stockholm och Malmö stod på sig i förhandlingarna och höll fast vid att lagen om anställningsskydd skulle följas medan arbetsgivaren ville göra undantag, berättar Åse Harding, ombudsman på Journalistförbundet.

AnnaClara von Hofsten är ordförande för den lokala journalistklubben vid Aller i Stockholm:

Hur ser klubben på nedbemanningen?
– Först och främst så känner vi förstås med de som har drabbats personligen. Givetvis är det även mycket tråkigt att värdefull kompetens nu lämnar företaget. Men vi har också förståelse för att de snabba förändringarna på vår marknad kräver åtgärder. 

Nedbemanningen och förhandlingarna har inte gått smärtfritt, men AnnaClara von Hofsten upplever att det funnits en ömsesidig respekt mellan Stockholmsklubben och företaget och – i de flesta fall – en rimlighet i företagets resonemang.

Samtidigt som ett stort antal anställda får lämna företaget förändras organisationens arbetssätt, så att man organiserar sig utifrån ämne i stället för titel.

– Vi utvecklar ständigt vår organisation för att anpassa den till konsumenters beteenden och säkerställa att medarbetarna har en arbetsmiljö där de kan skapa magiskt innehåll. Sedan tidigare har en rad av våra varumärken arbetat utifrån ämne, men från och med slutet av september kommer majoriteten att arbeta så – allt enligt plan, skriver HR-chefen Joakim Romanus i ett mejl.

Journalisten har sökt den lokala journalistklubben vid Aller i Malmö.

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.

Inlagt av Gunnar Sandell fre, 2018-08-17 16:47
Läser Nyhetsbrev från Journalisten att 45-tal får gå från Aller Media. Låter generöst. Men det är väl så att de tvingas gå! Ordvalet tyvärr inte ovanligt när folk sparkas. Men rätt ska vara rätt, som man brukar säga.
Inlagt av Mats Udikas mån, 2018-08-20 09:05
Nedbemanning, vad är det för något? På vilket sätt skiljer det sig från nedskärningar? Och "magiskt innehåll", det vill jag också skapa. Kan Fojo stå till tjänst med en kurs?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies