Gå direkt till textinnehållet

Författarförbundet i stöd för sydafrikansk pressfrihet

Nu ställer sig även Svenska Författarförbundet sig bakom den sydafrikanska appellen för yttrandefrihet. Sydafrikas nya planer på en mediedomstol har pekats ut som ett allvarligt ingrepp på tryckfriheten.

Appellen för tryck- och yttrandefrihet som tillkom på initiativ från de sydafrikanska författarna Nadine Gordimer och André Brink får nu också stöd av svenska Författarförbundet. I appellen framhålls att många av de som nu står bakom den också tystades under apartheidtiden. Nadime Gordimer har tidigare sagt till brittiska The Guardian att lagarna får störst effekt genom sin påverkan på journalistiken, men att alla kreativa skribenter i landet kommer att påverkas. Om lagförslaget med en mediedomstol går igenom får regeringen rätt att förbjuda utgivningen av material som bedöms hota statens säkerhet, överlevnad och nationella intresse. Lagens kritiker menar att skrivningen om nationellt intresse kan komma att användas så att regimen kväver diskussioner om vilket ämne som helst som är ofördelaktigt för makthavarna. Protesterna har fått stöd från flera yttrandefrihetsorganisationer och USAs ambassadör i Sydafrika sällade sig till de öppna kritikerna i slutet av augusti.

ANC-ledningen säger sig behöva lagen för att lokala nyhetskällor vantolkar olika nyhetskällor, och att den befintliga pressombudsmannens makt är otillräcklig. ANCs talesman Jackson Mthembu har bedyrat att avsikten inte är att avskaffa pressfriheten i landet.

 

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos