”Folk är mer rädda för att prata”
Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och P4 Skaraborg inleder ett samarbete för att granska tystnaden inom de offentliga verksamheterna i Skaraborg. ”Folk har blivit mer rädda för att prata”, säger Stefan Östman, nyhetschef på Mariestads-Tidningen (bilden).
Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och P4 Skaraborg går gemensamt ut för att få in tips om brott mot meddelarfriheten i Skaraborg. Under rubriken ”Vågar du slå larm på jobbet?” och hashtaggen #tystnaden hoppas redaktionerna få insyn i tystnadskulturen som brett ut sig.
– Vi upplever att personer inom offentlig verksamhet ofta är rädda för att prata. De tror att de kan drabbas av repressalier från till exempel sin chef, säger Stefan Östman.
– Det har blivit svårare att få offentliganställda att ställa upp på intervjuer och för att lämna uppgifter på senare tid.
Vad beror det på?
– Det vet vi inte än. Det är det vi ska försöka kolla. Det är framför allt inom landstinget som vi har märkt av en förändring. De hänvisar oftare till kommunikationsavdelningen, det är färre som ”får prata med pressen”. Vi vet ju från andra delar av samhället att kommunikationsavdelningar blir större och försöker få bättre kontroll över informationen. Det är möjligt att det är något liknande som har skett här. Det kan också vara så att folk inte känner till sina rättigheter och meddelarfriheten.
Varför samarbetar ni?
– Yttrandefriheten är en fråga som berör alla redaktioner. Ett liknande samarbete genomfördes i Ångermanland för något år sedan med bra resultat, så de har inspirerat oss. Vi har sedan tidigare ett samarbete med Skaraborgs Allehanda som ju är en systertidning, men det här är första gången vi samarbetar med SR.