Gå direkt till textinnehållet

Flest fast anställda i Sverige

I Sverige jobbar ungefär 70 procent av journalisterna för endast en arbetsgivare. Det gör Sverige unikt bland de sju europeiska länder som undersökts av Reuters institute for study of journalism vid universitetet i Oxford.

40 procent av journalisterna i Tyskland är frilans och 50 procent jobbar för fler än en arbetsgivare. I Storbritannien är 30 procent av journalisterna frilans och lika många har flera arbetsgivare.

Undersökningen visar också att 20 procent av de tillfrågade journalisterna i Sverige svarade att de jobbar tio timmar eller mer per dag och fyra procent svarade att de jobbar 12 timmar eller mer. Än en gång visar det sig att tyska journalister utmärker sig. 43 procent jobbar tio timmar eller mer och 13 procent jobbar över tolv timmar per dag.

Stress är mycket vanligt visar granskningen. På en sjugradig skala gav journalisterna stressfaktor omdömet 4,5. Italienska journalister är något mer stressade.

Annons Annons

Studien omfattar 2 300 journalister i Sverige, Storbritannien, Polen, Lettland, Estland, Tyskland och Italien. Undersökningen har fått ekonomiskt stöd av Ax:son Johnsons stiftelse.

Fler avsnitt
Fler videos