De nominerade till Augustpriset 2021. FOTO: Andreas Sundbom

Flera journalister nominerade till Augustpriset

20 oktober, 2021

Magnus Västerbro, Sara Martinsson och Anneli Rogeman kan vinna Augustpriset.

Nomineringarna till Augustpriset 2021 presenterades under ett direktsänt evenemang på Södra Teatern i Stockholm. Flera journalister finns bland de nominerade.

När vi var samer av journalisten och serieskaparen Mats Jonsson är nominerad i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Juryns motivering lyder: ”Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.”

Knäböj av DN-medarbetaren Sara Martinsson är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok.  Juryns nominering lyder: ”Kvinnor som styrketränar har länge betraktats med misstänksamhet. De har motarbetats och kallats för okvinnliga. Varför? Den frågan vänder och vrider Sara Martinsson på genom att lätt och smidigt växla mellan idéer och teorier om träning, kön och klass och sin egen erfarenhet av att som kvinna upptäcka den styrka – både fysiskt och mentalt – som den traditionellt manliga träningsformen tyngdlyftning kan ge. En inspirerande och upplyftande berättelse om den kraft och glädje som starka muskler kan ge oss alla, men som ofta förnekats just kvinnor.”

Mönstersamhället av journalisten Anneli Rogeman, tidigare kulturchef på Sveriges Television, redaktionschef på Svenska Dagbladet och chefredaktör på tidningen Vi, är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok. Juryns motivering lyder: ”Mönstersamhället är ett tankeväckande reportage om den västerbottniska bruksorten Boliden. Boliden designades av gruvbolaget med samma namn som ett ’framtidssamhälle’ – modernt, välplanerat och hygieniskt, och samtidigt präglat av en klassbaserad geografi. Men när gruvan sinade och ansvaret överläts till det allmänna började mönstret krackelera. Utifrån minnen, besök och intervjuer frilägger Annelie Rogeman ingående och inkännande transformationen, som inbegriper flyktingförläggningar och suspekta fastighetsaffärer likväl som förhoppningar om en ny guldålder tack vare den mäktiga industrialiseringsvåg som åter sveper genom övre Norrland.”

Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII av journalisten och DN-medarbetaren Magnus Västerbro, är nominerad i kategorin Årets svenska fackbok. Juryns motivering lyder: ”Hur drabbas människor av tyranni och krig och vad krävs för att upprätthålla makten i ett samhälle på ruinens brant? I Tyrannens tid visar Magnus Västerbro upp Karl XII:s diktatoriska regim som ett svenskt urtrauma. Med stor kunskap och på gripande prosa skildrar Västerbro hur enväldet växte fram och vilka oerhörda konsekvenser det utdragna och utsiktslösa krigandet hade för det svenska samhället. Ur dagböcker, brev och protokoll framträder en kuvad befolkning som trots svår missväxt tvingades fortsätta att mata den frånvarande kungens arméer med soldater, pengar och spannmål.”

Eufori. En roman om Sylvia Plath av kulturjournalisten och läraren Elin Cullhed, är nominerad i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Juryns motivering lyder: ”I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.”

Den svarta månens år av författaren och GP-medarbetaren Ellen Mattson är nominerad i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Juryns motivering lyder: ”En man har blivit avstängd från sin tjänst på universitet, halkar på en isfläck – och hela universum kantrar. I en säregen och gäckande roman, med ett språk fullt av mening och musikalitet skildrar Ellen Mattson en människa som tappat greppet om tillvaron. Med absurd humor och sjudande dramatik rör sig Den svarta månens år mot existensens avgrunder. En sömlös och böljande prosa låter läsaren kasta sig in i berättelsen, helt utan förbehåll.”

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies