Gå direkt till textinnehållet

Journalisterna som kan vinna Augustpriset

Augustprisnomineringarna är klara. Bland de nominerade finns åtta författare med journalistbakgrund.

I kategorin Årets svenska skönlitterära bok återfinns Lena Andersson med boken Studie i mänskligt beteende som nomineras med motiveringen: ”Med stor skärpa blixtbelyser Lena Andersson det mänskliga livets vägskäl. Genom att skala bort tillvarons brus ger hon läsaren ett tvärsnitt av den ensamma, älskande, olyckliga och lyckliga individens inre värld. Studie i mänskligt beteende är en uppvisning i begränsningens konst.”

Andrev Walden nomineras för boken Jävla karlar med motiveringen: ”I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Jävla karlar är en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom, som trots genomgående svärta skildras med en outsinlig värme och närvaro.”

I kategorin Årets svenska fackbok är Henrik Berggren nominerad för sin bok Landet utanför. Sverige och kriget 1943-1945 med motiveringen: ”Den tredje delen i Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget är en stor och viktig folkbildande gärning. Han varvar skickligt vardagsliv och politik under dessa år och fixerar perioden på ett så stabilt sätt att framställningen blir en grundval även för att förstå den senare utvecklingen i Sverige ända fram till våra dagar. Att Sverige stod utanför kriget blev ofta ifrågasatt och den svenska ambitionen att bli en moralisk stormakt under efterkrigstiden kan ses som ett försök att reparera neutralitetens anseende.”

Eva Ekselius nomineras för boken Vakna mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska. Motiveringen lyder: ”Tiden mellan de två stora revolutionerna, den franska och den ryska, är fylld av konvulsioner och genombrott. Det är också nu som den judiska kulturen går från att vara sluten och traditionsbunden till att bli en central kraft i formandet av det nya Europas kultur, politik och samhälle. I Vakna mitt folk! tecknas initierat de stora tidsrörelserna, men läsaren får också, fascinerande nära, följa en rad enskilda individers livsval och öden. Eva Ekselius berättarförmåga ger läsaren en enastående insyn i det skede som sedan skulle överskuggas av Förintelsen.”

Knut Kainz Rognerud nomineras för Sundsvallsoligarken. En berättelse om hur Ryssland lurade väst. Motiveringen är: ”Genom Knut Kainz Rogneruds omsorgsfullt tecknade porträtt träder Oleg Deripaska, en av de mäktiga oligarkerna kring Putin, fram ur den anonymitet som ofta omger denna krets. Deripaskas karriär lär oss mycket om utvecklingen i Ryssland efter kommunismens fall. Rognerud påminner oss om hur aningslös inställningen i Väst har varit till aktörer av detta slag. Vi har präglats av en naiv tro på globaliseringens välsignelser, övertygade om att den skulle demokratisera Ryssland och att öppenheten inte skulle skapa några problem för oss i Väst.”

Per Svensson nomineras för boken Zorn. Ett liv, en tid. Motiveringen lyder: ”Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.”

I kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok nomineras Linda Jones för boken De tar allt ifrån mig med motiveringen: ”I De tar allt ifrån mig ges en kraftfull röst åt en landsbygd vars utarmning tycks förutbestämd. Lojaliteter både fördjupas och utmanas då ett märkligt hybriddjur gäckar både byns jaktlag och den fångade läsaren. Linda Jones väjer aldrig, även det mest komplexa blir glasklart genom hennes skarpa kikarsikte. När hennes finger kramar avtryckaren hörs det rasande skottet lång väg.”

Anna Thulin nomineras för Kompassens hjärta med motiveringen: ”I korta förtätade kapitel med elegant poetiska rubriker skriver Anna Thulin psykologiskt övertygande om två pojkar – bästa ovänner – vars öden tvinnas samman. Den enes oro för en bräcklig och försvunnen förälder möter den andres erfarenheter av skräckfylld flykt. Tillsammans ger de sig ut på en strapatsrik räddningsaktion med livet som insats. I Kompassens hjärta bildar det iskalla vinterlandskapet fond för en vänskap som värmer.”

Fler avsnitt
Fler videos