Gå direkt till textinnehållet

Fler än 40 journalister misshandlade i Kiev

Fler än 40 journalister från bland andra AFP, AP, Reuters och The New York Times har misshandlats i samband med protesterna i Ukraina. OSSEs medierepresentant Dunja Mijatović riktar skarp kritik mot polisen, som också pekas ut som förövare i många fall.

Enligt den information OSSE fått till sig är det fler än 40 journalister som misshandlats under helgens demonstrationer i Kiev. Många har slagits blodiga och fått allvarliga skador.

AP rapporterar att journalisten Olha Snitsarchuk på 5TV och hennes man Vladislav Sodel, fotograf på tidningen Kommersant, blev slagna och sparkade av en grupp unga män i lördags när de fotograferade protesterna. Poliser som befann sig på platsen ignorerade deras rop på hjälp, och lät förövarna komma undan.

Under måndagen har journalister protesterat utanför inrikesdepartementet i Kiev med anledning av polisens passivitet.

Annons Annons

Inrikesdepartementet har inlett en undersökning om överfallen på journalisterna.

I många av fallen ska poliser ha varit delaktiga i misshandeln, enligt lokala medier.

En av de skadade är den prisade ukrainska journalisten Denys Danko som berättade för Kyiv Post:

”Varje polis som sprang förbi mig slog mig med sin batong. Jag blev slagen 30 gånger. De sparkade mig i huvudet, bröstet, på händerna.”

OSSEs medierepresentant Dunja Mijatović uttryckte på måndagen stor oro över omfattningen av våldet riktat mot journalister i Kiev.

I ett brev till Ukrainas utrikesminister Leonid Kozhara skriver hon: ”Jag är särskilt oroad över uppgifterna om att poliser misshandlat journalister. Våld mot journalister kan inte tolereras.”

Bland de journalister som blivit misshandlade finns personer som arbetar för The New York Times, Euronews, Reuters, AFP och AP.

Fler avsnitt
Fler videos