Gå direkt till textinnehållet

Flashback hänger ut sexdömd journalist

Hösten 1999 dömdes Flashbacks ansvarige utgivare Jan Axelsson för förtal efter att ha publicerat namn och bild på en sexbrottsling. Nu gör han om en liknande publicering. Den här gången namnges en av Sveriges mest kända journalister, en man som nyligen dömts för våldtäkt.

Hösten 1999 dömdes Flashbacks ansvarige utgivare Jan Axelsson för förtal efter att ha publicerat namn och bild på en sexbrottsling.
Nu gör han om en liknande publicering. Den här gången namnges en av Sveriges mest kända journalister, en man som nyligen dömts för våldtäkt.

Flashbacks elektroniska nyhetsbrev, som i förra veckan spreds till över 100 000 abonnenter, avslöjar att en mycket namnkunnig journalist i Stockholm dömts till 2,5 års fängelse för att ha våldtagit och misshandlat sin före detta flickvän. Journalisten dömdes i februari mot sitt nekande.

Jan Axelsson som driver Flashback har tidigare tvingats betala 50 000 kronor i skadestånd sedan Svea hovrätt fastställt att han gjort sig skyldig till förtal. Förtalet gällde en publicering i Flashbacks pappersupplaga där en man som var villkorligt dömd för sexuellt ofredande fick sin identitet avslöjad.

Annons Annons

Trots den tidigare domen namnger du journalisten som dömts för våldtäkt.

– Ja, men vid den förra domen sa domstolen att uppgifterna om den namngivna mannen saknade nyhetsvärde. I det här fallet rör det sig om en känd journalist och jag tycker att det har nyhetsvärde, säger Jan Axelsson.

– Ett annat argument från domstolen var att den sexdömde mannen hade dömts flera år innan jag skrev om det. I det här fallet gäller det en färsk dom.

Vad är syftet med att namnge journalisten?

– Jag tycker att alla kriminella ska behandlas på samma sätt. Varför namngav tidningarna till exempel Mats Hinze (den så kallade OS-bombaren) innan han ens var dömd?

Kommer du att fortsätta att publicera namn på journalister som döms för brott?

– Jag är inte främmande för det men jag har ingen fast regel.

Enligt tryckfrihetsexperten Hans-Gunnar Axberger är det i princip lagligt att publicera namn på en person som dömts för ett grovt brott, under förutsättning att det sker i anslutning till domen.

– Att det inte sker oftare beror på att medierna följer de pressetiska reglerna som är mer restriktiva än lagen om förtal, säger han.

sw@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos