Gå direkt till textinnehållet

FGJ startar grävfond

Föreningen Grävande Journalister har startat en stiftelsefond som man ska kunna söka pengar ur för bland annat kompetensutveckling avseende grävande journalistik.

Journalisten har tidigare berättat om FGJs planer på att starta en grävfond, och nu har den blivit verklighet. I en debattartikel i Expressen presenterar Grävfondens styrelse, syftet med stiftelsen. I styrelsen sitter bland andra Kerstin Brunnberg, fd VD för Sveriges Radio, Jonathan Falck, fd chefredaktör på Göteborgs-Posten och Agneta Lindblom Hulthén, fd ordförande i Journalistförbundet.

Grävfonden ska bidra till att finansiera kompetensutveckling för att kunna bedriva grävande journalistik, samt till att ta fram nya verktyg och metoder för den digitala teknikutvecklingen, samt till ökad kunskap och förmåga att gräva med källkritik och god etik.

”Journalistisk granskning kräver tid, kunskap och kompetens. Kunskapen och kompetensen vill Grävfonden medverka till genom att med bidrag bygga upp en vidare utbildningsform för journalister. En upplyst allmänhet är en förutsättning för ett öppet, rättvist och demokratiskt samhälle. Vi hoppas att många vill vara med och stödja detta initiativ”, skriver styrelsen i debattartikeln.

Fler avsnitt
Fler videos