Gå direkt till textinnehållet

Gräv 15 gick med 438 000 kronor i vinst

Föreningen Grävande journalister (FGJ) har för första gången på länge en ekonomi i balans. En anledning är att Gräv 15 gick med större överskott än förväntat. Målet för de årliga grävseminarierna är att leverera ett överskott på 350 000 kronor. Gräv 15 i Jönköping levererade ett plus på 438 000 kronor.

–  Vi ser det som ett väldigt lyckat arrangemang. Framför allt beror det på ett framgångsrikt arbete med sponsorer, säger Terje Carlsson, ordförande för FGJ.

Vad innebär överskottet för föreningen?
– Den riktigt glada nyheten är att nu är ekonomin stabil och fullt i balans. Vi ser med tillförsikt an på att göra nya satsningar och jobba ännu mer på att sprida grävande journalistik.

Som vad?
– Vi lanserar till exempel Grävpodden under hösten. Idén är att journalister ska få prata till punkt om stora avslöjanden, berätta mer fördjupat om hur de arbetat och ge tips.

FGJ arbetar också med att försöka grunda ett stipendiesystem kallat Grävfonden. Terje Carlsson är också glad över att TV4 i somras beslutade att gå in som sponsor till FGJ, med 100 000 kronor.

– Det sänder en tydlig signal att fler kommersiella medieföretag borde inse värdet i grävande journalistik.

Fler avsnitt
Fler videos