Gå direkt till textinnehållet

Fastighetsägarna stärker greppet om sin tidning

Redaktionen byts ut och VD börjar skriva ledare. Fastighetstidningen är den senaste i raden av organisationstidningar som får sin redaktionella integritet kringskuren när ägaren vill ge tidningen "en tydligare avsändare".

Fastighetstidningen är en medlems- och branschtidning som ägs av Fastighetsägarna Sverige. 2007 lades tidningen ut på entreprenad. Personalen erbjöds att följa med till tidningsbyrån Citat Journalistgruppen, nuvarande JG Communications.

Tre år senare väljer Fastighetsägarnas nya ledning att göra en ny upphandling, med resultatet att tidningen från i sommar produceras av tidningsbyrån Intellecta.

– Vi har haft ett samarbete med den nuvarande redaktionen under ganska många år. I somras fick vi en ny VD och i samband med det har vi sett över alla våra avtal. Vi tyckte att det kunde passa bra att förnya lite, säger Fastighetsägarna Sveriges kommunikationschef Irene Fällström.

Fastighetstidningens chefredaktör Per-Yngve Bengtsson är förvånad: tidningen har genomgående fått högt betyg i läsarundersökningar och ägaren har inte uttryckt något missnöje.

Irene Fällström bekräftar att organisationen varit nöjd med tidningen, men förklarar att man vill att den ska ha en tydligare avsändare än i dag. Det ska ske genom att i första hand VDn Reinhold Lennebo ska börja skriva ledarna.

Det är en utveckling som Per-Yngve Bengtsson beklagar. Han ser det som en markering om att Fastighetsägarna Sverige nu stärker greppet om det redaktionella innehållet:

– Det är klart att det minskar möjligheten till kritisk granskning av organisationen om VD skriver ledarna.

Per-Yngve Bengtsson menar att hela förfarandet med outsourcing och upphandlingar försvagar redaktioners oberoende och att journalister anställda direkt av ägaren ger en mer självständig ställning. Det är också Journalistförbundets hållning.

Fastighetsägarna Sverige säger sig vara nöjd med redaktionens arbete, men ställde under upphandlingen krav på att Per-Yngve Bengtsson och ytterligare en medarbetare på redaktionen skulle bytas ut om JG Communications skulle få behålla uppdraget.

– Jag ser det som en spegling av att jag alltid har hållit hårt på min journalistiska integritet, redaktionens yrkeskunnande och tidningens redaktionella riktlinjer. Personligen tar jag den här stormen med ro eftersom jag vet att varken jag eller redaktionen har kunnat beslås med ett dåligt jobb – men i det större perspektivet är det oroande, säger Per-Yngve Bengtsson.

Han tror också att en hög journalistisk trovärdighet, vilket ledningens agerande inte borgar för enligt honom, är en förutsättning för att tidningen ska kunna fortsätta locka annonsörer i samma utsträckning som hittills.

Men enligt Irene Fällström är trovärdigheten viktig för ägaren, och Fastighetstidningen ska förbli en oberoende journalistisk produkt:

– Jag tror att det är ganska vanligt att medlemstidningars ledare skrivs av organisationen och ser ingen konflikt i det.

Irene Fällström vill inte kommentera Fastighetsägarna Sveriges krav på att byta ut delar av redaktionen för att JG Communications skulle få behålla uppdraget. Hon säger att många olika aspekter vägdes in under upphandlingen.

– Vi vände oss till fyra olika leverantörer och valde den vars tankar och idéer om tidningens utveckling vi bäst tyckte stämde överens med våra.

JG Communications har lagt ett varsel på 11-13 tjänster. Förhandlingar med Journalistförbundet och Unionen inleds den 16 april.

Fem personer arbetar med Fastighetstidningen på JG Communications. Totalt jobbar ett 20-tal med tidningsproduktion på kommunikationsbyrån.

Senaste numret

Fler avsnitt