Gå direkt till textinnehållet

Fackordförande i storbråk om upphovsrätten

Diks ordförande Anna Troberg anklagar Journalistförbundets Jonas Nordling för ”fake news” och för att medvetet vantolka det hon sagt om upphovsrätten.

I Journalistpodden nr 156 intervjuade Jonas Nordling fackförbundet Diks ordförande, tidigare Piratpartisten Anna Troberg. Troberg säger bland annat att upphovsrätten behöver reformeras och uppdateras till vår tid. I en kolumn om upphovsrätt i Medievärlden den 8 mars skriver Jonas Nordling att Dik kan tänkas bli ett verktyg för lobbyister som vill försvaga upphovsrätten:

I ett färskt avsnitt av min podcast Journalistpodden förklarar nämligen kommunikationsfacket DIK:s ordförande, den före detta piratpartisten Anna Troberg, att hennes förbund vill försvaga upphovsrätten till förmån för andra aktörer.

Kolumnen har fått Anna Troberg att gå i taket. På Twitter och Facebook anklagar hon Jonas Nordling för att använda sig av ”fake news” i upphovsrättsdebatten:

Tolkningen inleds […] med en profetia om att Facebook och Google snart kommer att vända sig till DIK för att få hjälp i kampen mot de som tappert kämpar för att få stoppa upphovsrätten i formalin, skriver hon.

Jonas Nordling förvånas över det höga tonläget och hårda anklagelserna från förbundsordföranden.

– På något sätt verkar jag ha trampat på en öm tå i den här kolumnen. Där konstaterar jag att det i podden framgår väldigt tydligt att Dik vill försämra upphovsrätten utifrån det perspektiv som åtminstone upphovspersoner lägger på upphovsrätten. Kolumnen handlar inte om Dik egentligen utan om upphovsrätten i stort, men landar i att Dik är en aktör som vill refomera upphovsrätten och att ingenting är omöjligt i upphovsrättens värld. Att påstå att Dik skulle ha ett samarbete med Google har jag inte ens skrivit. Jag kan inte ta ansvar för vilka tolkningar Anna Troberg gör, säger Jonas Nordling.

Han förstår inte kritiken mot att han som ordförande inte skulle kunna skriva en kolumn med bibehållen etisk integritet.

– Jag känner mig ganska trygg i att både podden och kolumnen lever upp till de yrkesregler vi har.

Anna Troberg säger att hon står fast vid de hårda anklagelserna:

– Det är en sak att vi har olika syn i sakfrågan, men att medvetet vantolka för att få fram sin egen agenda tycker vi är problematiskt. Definitionen på fake news är hittepå i syfte att främja sin egen agenda. Det är vad vi upplever att det här är.

Jonas Nordling pekar på att han inte skrivit att ni samarbetar med Google och att han kan inte stå för din tolkning av krönikan.
– Vi upplever att han medvetet har misstolkat för att få fram sin egen agenda. Det är det vi ställt en fråga om, som vi tyvärr inte fått något svar på. Det är en väldigt insinuant text, och han är en god skribent, så den blev inte insinuant av en slump.

Anna Troberg menar att den pågående debatten om samtalsklimatet är viktig och att alla har ett ansvar för att föregå med gott exempel.

Hur ser du på att använda begreppet ”fake news” i den kontexten?
– Om man väljer fulspel får man vara beredd på att få mothugg. Det är mänskligt att bli upprörd när någon förvränger det man säger, säger Anna Troberg.

Fler avsnitt