Gå direkt till textinnehållet

LO Mediehus säger upp hyllade frilansavtalet – efter bråk om upphovsrätten

Det avtal där LO Mediehus förbinder sig att betala skälig ersättning till frilansare har sagts upp. Detta efter att Journalistförbundet riktat kritik mot formuleringar kring upphovsrätt i ett kontrakt som mediehuset skickat ut.

”En stor seger för alla frilansare” – så beskrev Frilans Riks, en sektion inom Journalistförbundet, det avtal med LO Mediehus som tecknades i juni 2022. Avtalet skulle garantera att frilansare fick betalt enligt de riktlinjer som finns från Journalistförbundet, den så kallade frilansrekommendationen, som få tidningar följer. LO Mediehus dåvarande vd Robert Jonsson utsågs året efter till årets redaktör av Frilans Riks, med motiveringen att han skrivit på avtalet.

Men nu är läget ett annat. Avtalet har sagts upp av LO Mediehus, och när den tre månader långa uppsägningstiden löpt ut finns inget formaliserat mellan LO Mediehus, som ger ut åtta fackliga tidningar, och Journalistförbundet.

– Vi får under de här tre månadernas uppsägningstid diskutera om det går att lösa det här på något sätt, och se om vi kan reda ut de här frågorna som förbundet centralt har åsikter om, säger Mattias Dahlgren, ordförande för fackklubben på LO Mediehus.

Det var precis innan julledigheterna som Journalistförbundet gick ut och avrådde frilansare från att skriva på ett kontrakt som skickats ut av LO Mediehus. Anledningen var att det i kontraktet stod att mediehuset skulle få rätt att återpublicera material som köpts in utan att alltid betala ytterligare ersättning till frilansaren som gjort artikeln eller tagit bilden. Samtidigt hävdade mediehuset att det var avtalat med Journalistförbundet. Det fick Journalistförbundets jurist Olle Wilöf att gå i taket.

– Jag har aldrig varit med om maken till fräckhet så länge jag har jobbat här, säger Olle Wilöf till Journalisten innan jul.

Men LO Mediehus dåvarande vd Robert Jonsson, som den här veckan har ersatts av Unn Edberg, ställde sig frågande till kritiken.

– Jag är väldigt förvånad, jag förstår ingenting av det här. Vi har förhandlat fram ett avtal som gäller frilansarnas ersättning med Journalistförbundet och i samband med det har vi tagit fram ett kontrakt som vi ska använda till de frilansande journalisterna, sa han då.

Efter bråket har avtalet sagts upp, det bekräftar både Unn Edberg och Mattias Dahlgren för Journalisten.

– Efter att kritiken kom så sade Robert Jonsson upp avtalet, säger Mattias Dahlgren.

Unn Edberg tillträdde i måndags som vd för LO Mediehus, ett skifte som var planerat sedan länge. Hon säger att hon i nuläget inte kan svara på hur de går vidare kring frilansavtalet.

– Jag får sätta mig in i frågorna och se hur vi tar oss an dem i framtiden. Jag vet inte det än, säger hon.

Enligt Mattias Dahlgren har den lokala fackklubben varit i kontakt med Journalistförbundet centralt och ska inleda samtal med vd Unn Edberg om avtalets framtid.

Det kvarstår fortfarande frågetecken kring vad som egentligen avtalats mellan Journalistförbundet och LO Mediehus.

Dels finns det två olika dokument. Ett avtal mellan facket och arbetsgivaren, och ett kontrakt som skickas ut till frilansare som vill jobba för LO Mediehus. Det är i det senare som formuleringarna om upphovsrätten finns.

Dels är det flera parter inblandade, Journalistförbundet centralt, lokalt och organisationen Frilans Riks, som är en fristående del inom Journalistförbundet. Enligt LO Mediehus tidigare vd Robert Jonsson har Journalistförbundet godkänt de formuleringar som finns i kontraktet som skickats ut.

– Klubben hade synpunkter på formuleringarna i kontraktet, men för Frilans riks var det viktigaste att få in att ersättning ska ske enligt frilansrekommendationen. Frågan om återpubliceringar tänkte man skulle lösa sig i och med den nya upphovsrättslagstiftningen, säger han.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler videos
Fler avsnitt