Fackklubbarna uppmanar SVTs ledning:”Dra tillbaka varslen”
Personalen varslades helt i onödan. Sveriges Television är inte alls ett företag i ekonomisk kris. Det skriver den konsultfirma som anlitades av fackklubbarna på SVT i sin rapport. Enligt löntagarkonsulterna finns det ingen rimlig förklaring till uppsägningarna och därför vill vi att varslen dras tillbaka, säger Alexandra Hedberg, en av två ordförande för journalistklubben på SVT. Även SIF och Saco kräver att varslen dras tillbaka.
Personalen varslades helt i onödan. Sveriges Television är inte alls ett företag i ekonomisk kris. Det skriver den konsultfirma som anlitades av fackklubbarna på SVT i sin rapport.
– Enligt löntagarkonsulterna finns det ingen rimlig förklaring till uppsägningarna och därför vill vi att varslen dras tillbaka, säger Alexandra Hedberg, en av två ordförande för journalistklubben på SVT.
Även SIF och Saco kräver att varslen dras tillbaka.
SVTs ledning har motiverat uppsägningarna med att företaget har ekonomiska problem och har ett årligt underskott på närmare 100 miljoner. Arbetstagarkonsult AB har däremot kommit fram till att företagets ekonomi är sund och att det går att genomföra en omorganisation utan att avskeda anställda.
SVTs VD Maria Curman avvisar dock konsulternas beskrivning av SVTs ekonomi.
Löntagarkonsulterna konstaterar också i sin rapport att SVTs krav på att personalstyrkan måste minska med 350 tjänster är gjord på lösa grunder. När konsultfirman begärde ut personalstatistik för att ha som underlag för en bedömning om företaget har för många anställda visade det sig att sådan statistik inte fanns. De ifrågasätter därför hur SVTs ledning har kommit fram till just att 350 tjänster skall bort.
Förra året drogs det så kallade Start-projektet igång, som genom avgångsvederlag och stöd skulle göra det möjligt för anställda att lämna företaget eller söka nya jobb. Ungefär 200 anställda sade upp sig frivilligt. De övriga ungefär 150 varslades om uppsägning i november förra året.
I Dagens Nyheter gick Maria Curman ut och sade att konsulterna och SVTs ledning var överens om att personalen måste minskas. Alexandra Hedberg påpekat att konsulterna inte har tagit ställning till hur många fast anställda som SVT bör ha.
– Vi måste ha fast anställd för att tanken om public service -TV skall vara tryggad, säger Alexandra Hedberg.
Konsulterna är kritiska till att Start-projektet avslutades en månad tidigare än som först hade aviserats. De skriver i sin rapport att det ”inte finns någon rimlig förklaring till detta”. Konsulterna föreslår att projektet istället utvecklas.
– Konsulterna har visat på att det finns andra modeller för omställning av ett företag, som är mera humana, som har mera innehåll och leder till en kompetensutveckling för de anställda, säger Alexandra Hedberg och tillägger att SVTs ledning har haft alldeles för bråttom med sin omstrukturering av företag.
Konsultfirman har intervjuat chefer och anställda på alla nivåer inom SVT. Slutsatsen de drar är att det råder ett stort misstroende mot företagsledningen och att arbetsklimatet måste förbättras, att ledningen måste se personalen som en tillgång samt lyssna och vara öppen för andra lösningar.
Konsulterna drar slutsatsen att ”ledningskrisen är självförvållad genom strategin att sätta åtgärderna före fokus på mål och inriktning”.
Maria Curman erkänner att företaget har varit dåliga på att kommunicera och inte lyckats att förklara varför de stora förändringarna måste genomföras.
Löntagarkonsulterna konstaterar att det finns behov av en omorganisation inom SVT på grund av ny teknik håller på att introduceras.
Övergången från analog till digital teknik har skapat en puckel i investeringarna som dock kan lösas genom lån istället för direktavskrivning, anser konsulterna. Återbäring från försäkringsbolaget SPP ger också en möjlighet att finansiera en omställning.
pj@sjf.se