Gå direkt till textinnehållet

Få landsortstidningar i Årets Bild

Endast fyra av de 32 nominerade fotograferna till årets Bild arbetar på tidningar utanför storstäderna. Årets Bild borde vidga perspektiven och mer aktivt bjuda in landsortsredaktionerna, anser Marcus Melinder, nyhetschef på Allehanda Media.

19 av 32 nominerade fotografer till Årets Bild arbetar på storstadstidningar. Nio är frilansfotografer och bara fyra arbetar på landsortspress. Allehanda Medias nyhetschef Marcus Melinder ifrågasätter fördelningen.

– Antingen är det så att landsortspressens fotografer inte skickar in så många bidrag eller så tycker juryn att de är sämre på att ta bilder, vilket jag tvivlar på. Ett annat alternativ är att juryn har ett väldigt storstadscentrerat perspektiv och låter sig attraheras av de stora nyhetshändelserna, säger Marcus Melinder.

Christer Elderud, ordförande i Årets Bild, säger att de få nomineringarna bland landsortstidningar främst beror på att man får in betydligt fler bidrag från storstadstidningarna.

Annons Annons

– Juryn bedömer ju bilderna anonymt, de vet inte varifrån bilderna kommer. Men visst är det så att stora nyhetshändelser påverkar. Årets Bild handlar ju om pressbilder och dokumentärbilder och präglas av nyhetsflödet, liksom hela vår värld.

Marcus Melinder vill att Årets Bild ska vidga sina perspektiv och mer aktivt uppmana landsortspressen att skicka in bidrag.

– Jag tror att många tänker att det inte är någon idé, att det bara är storstadspressen som vinner ändå.

Christer Elderud säger att Årets Bild försöker öka landsortpressens möjligheter i tävlingen.

– Det finns vissa styrmekanismer, kategorin Utland är till exempel svår för landsortspressen att vinna. Men vi försöker parera i någon mån, bland annat genom kategorin Vardagsmöten.

Fler avsnitt
Fler videos