Gå direkt till textinnehållet

Expressen försvarar sin publicering om Assange

Expressens uppgift om att Wikileaks grundare Julian Assange misstänktes för att ha gjort sig skyldig till våldtäkt har lett till en massiv kritik mot medier. Men Expressen försvarar sin publicering.

I lördags publicerade Expressen nyheten att åklagare sökte efter Wikileaks grundare eftersom han var misstänkt för våldtäkt. Några timmar senare förklarade chefsåklagaren att det inte fanns några misstankar om våldtäkt.  
Detta har lett till skarp kritik av åklagarnas agerande, men också mot medier – och då i synnerhet Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på sin blogg att den nyhetsvärdering som Expressen gjorde "var rimlig eftersom det var fakta att en åklagare ville frihetsberöva Julian Assange. Att en brottsrubricering senare ströks kan knappast vara en orsak för medierna att i första läget avstå från att rapportera."

Efter att först fått uppgiften bekräftad av åklagare skrev även Svenska Dagbladet en nyhetsartikel. SvDs redaktionschef Martin Jönsson påpekar i sin blogg att tidningen är ytterst restriktiv när det gäller att publicera namn och bild på brottsmisstänkta. "Men när det gäller offentliga personer som Assange, som ju varit en av de som dominerat världens nyhetsrapportering under sommaren, vore det orimligt att inte rapportera om en allvarlig brottsmisstanke av det här slaget. När sedan åklagarmyndigheten ändrar sitt beslut kommer saken i ett annat ljus. Men det är ändå svårt att hävda att det hade varit fel att ignorera morgonens dramatiska besked om anhållan. Man måste utgå från att jourhavande åklagare hade på fötterna i det beslutet."

Annons Annons

Kommentarsfunktionen på Martin Jönssons blogg stängdes av efter flera grova rasistiska kommentarer.

Julian Assange är ny krönikör i Aftonbladet, men efter de senaste dagarnas händelser avvaktar tidningen med första artikeln. Aftonbladet hade också en intervju med Assange där han förnekar alla anklagelser.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin undrar på sin blogg om nyheten fått samma sprängkraft om uppgifterna från åklagarmyndigheten från början handlat om misstankar om ofredande och Assange inte anhållits i sin frånvaro. Han tror att så inte hade varit fallet.

På nätet och i sociala medier florerar det konspiratoriska teorier, att det hela rör sig om ett sätt för CIA att smutskasta Wikileaks.

Fler avsnitt
Fler videos