Gå direkt till textinnehållet

Expressen avslöjar näthatare

Expressen avslöjar namnen på flera av de anonyma skribenterna bakom sajter som Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Det är den så kallade Researchgruppen, som Expressen samarbetat med, som har knäckt identiteten på 6 200 anonyma användare av Avpixlat, Exponerat och Fria Tider.

Researchgruppen har tittat närmare på de 1 500 som dagligen skriver på dessa sajter och 406 toppkommentatorer har identifierats.

Nästa samtliga av dessa är medlemmar i Sverigedemokraterna. Vad som förvånade Researchgruppen är att en så förhållandevis liten grupp kan ta så stort utrymme i den allmänna debatten.

Researchgruppen kommer att använda sitt material till en rapport och fortlöpande publicera nyheter på deras egen sajt. Namnen på dem som de lyckats ta fram kommer endast att publiceras när det är publicistiskt försvarbart, säger Martin Fredriksson från Researchgruppen till Expressen.

Researchgruppen är ett löst sammansatt nätverk av personer där flera har kopplingar till den autonoma rörelsen. Gruppen har förut samarbetat med SVT och YLE. Tidigare har gruppen avslöjat att en sexdömd pedofil stod bakom hatsajten Exponerat och att Säpo misslyckats med att skydda sina källor.

 

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt