Gå direkt till textinnehållet

Era kolleger i Vitryssland misshandlas – ställ upp för dem

Journalister misshandlas och fängslas i Vitryssland, skriver Isabel Sommerfeld och Hedwig Kasterholm, samordnare på Info Belarus, på Journalistens debattsida. De uppmanar svenska journalister att hjälpa sina tystade kolleger.

Isabel Sommerfeld och Hedwig Kasterholm från bloggen Info Belarus är nyligen hemkomna från Minsk, där de bevittnade polisvåld och arresteringar av journalister under demonstrationerna efter presidentvalet. De uppmanar nu svenska journalister att ställa upp för den belarusiska journalisterna.

"Vi ber er att inte låta förtrycket mot det belarusiska folket få passera förbi och vara bortglömt efter ett par dagar. Det är ert ansvar som journalister att stå upp för era tystade kolleger, precis som ni hade velat få deras stöd om ni befann er i samma situation. Kräv frigivningen av alla politiska fångar, inklusive presidentkandidaterna Vladimir Nekliaev, Nikolay Statkevich, Vitaly Rymashevskiy, Alexei Mykhalevich, Andrey Sannikov.

Ni har gjort det för Dawit Isaak. Nu är det tusentals journalister i Belarus som behöver få samma stöd. Det är 1,5 timmes direktflyg till Minsk från Stockholm. Ändå har det varit knäpptyst om deras situation i många år."skriver de på Journalistens debattsida.

Annons Annons

 

Läs hela artikeln här.

 

Fler avsnitt
Fler videos