Gå direkt till textinnehållet

”En liten chans kvar i KU”

Nedläggningen av R&D Riksdag & Departements chefredaktör Mattias Croneborg har inte helt gett upp hoppet för tidningens överlevnad. ”Det finns en liten chans att något händer i KU”, säger han till Journalisten.

Som Journalisten berättade på torsdagen har riksdagsstyrelsen fattat beslut om att gå vidare med nedläggningen av tidningen Riksdag & Departement, trots att det fanns ett miljonbud lagt på tidningen från Dagens Samhälle.

– Inte alls ett oväntat beslut, säger Mattias Croneborg, chefredaktör på R&D. Allt annat hade varit förvånande.

– Det är otroligt tråkigt förstås.

Annons Annons

Mats Edman på Dagens Samhälle har gett upp tanken på att kunna förvärva tidningen. Han betraktar den som nedlagd.

Är tidningen död nu?
– Riksdagen ska fatta beslut och Konstitutionsutskottet ska bereda ärendet. Det innebär en mer öppen process än vad det har varit i den ganska slutna riksdagsstyrelsen, och man måste redovisa sina argument öppet. Hittills har argumentationen från talmannen varit bristfällig, och vi undrar fortfarande varför man väljer att lägga ned tidningen. I riksdagsstyrelsen finns det en tradition att försöka skapa enighet mellan S och M. Den traditionen finns inte i KU. Det finns en liten chans att något händer i KU, säger Mattias Croneborg.

Men att partierna skulle gå emot gruppledarna som sitter i riksdagsstyrelsen vore väl exceptionellt?
– Ja, det vore exceptionellt.

I december och januari är det många prenumerationer som löper ut. Har ni märkt något tapp som följd av beskeden från riksdagsstyrelsen?
– Inte än. Det är flera läsare som har hört av sig och sagt att de vill börja prenumerera för att stödja tidningen. Och vi har slagit besöksrekord på nätet flera gånger om på senaste tiden. Det har självklart varit tufft för oss på tidningen med det här nedläggningshotet hängande över oss, men jag är väldigt imponerad över hur medarbetarna jobbat på, lite på ren ilska.

Läs mer om spelet bakom nedläggningen av R&D här.

Fler avsnitt
Fler videos