Dödshotad journalist nekas inresa i USA

15 september, 2017

Den hotade journalisten Martin Mendez var inbjuden till flera toppmöten i Washington DC, men nekas inresetillstånd.

Reportrar utan gränser, amerikanska pressklubben National Press Club och Newseum Institute fördömer USAs tull och gränsskyddsmyndighet, CBP, för att man beslutat att neka den mexikanska journalisten Martin Mendez Penida inresetillstånd till USA.

Martin Mendez, 26, var inbjuden till Washington DC för flera toppmöten med bland annat representanter för kongressen och utrikesdepartementet. Han skulle också ha deltagit i en paneldiskussion om pressfrihet och hot mot journalister i Mexiko. Paneldiskussionen arrangerades av National Press Club och Newseum Institute i onsdags.

Martin Mendez sökte tidigare i år asyl i USA efter att ha fått flera dödshot som direkt följd av en artikel om poliskorruption och polisbrutalitet som han skrivit för den lokala tidningen Novedades Acapulco.

Amerikanska myndigheter konstaterade i mars att han levde under dödshot och hade asylskäl. Ändå nekades han asyl två gånger, och valde att dra tillbaka sin ansökan eftersom han oroade sig över sin egen hälsa i det förvar där han placerats av migrationsmyndigheten ICE under tre månaders tid. Han bor nu på hemlig ort i Mexiko.

Jeffrey Ballou, ordförande i National Press Club, säger i en kommentar att Martin Mendez fall visar hur långt USA har fallit från sin tidigare position som en fyrbåk för pressfrihet.

”Han har behandlats som en brottsling av ett land som borde skydda honom. Att vägra låta honom prata om sitt fall på pressklubben är bara den senaste förolämpningen, inte bara mot Martin, utan mot alla arbetande journalister”, säger Jeffrey Ballou.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies