DN vill chockhöja arbetstiden

18 mars, 2016

Dagens Nyheter vill genomföra en dramatisk höjning av arbetstiderna för sina anställda, med upp till cirka 25 fler arbetsdagar per år.

Dagens Nyheter vill säga upp de lokala avtalen om arbetstidsförkortning. Följden blir att alla anställda på DN för förlängd arbetstid. De som jobbar normal kontorstid får 2,5 timmars mer arbetstid per vecka, från 37,5 till 40 timmar. De som jobbar skift får upp till fem timmar mer arbetstid per vecka. Timmarna för skiftarbetare ska läggas ut som nya hela arbetsdagar, som kan bli 25-30 fler per år.

De anställda får ingen ersättning för den ökade arbetstiden, enligt förslaget. Enligt journalistklubbens beräkningar medför förslaget en lönesänkning på upp till 14 procent på arbetad tid.

– Det här är ett mycket dåligt förslag. Folk jobbar mer än någonsin och det finns snarare ett behov av att sänka arbetstiden, säger Anders Forsström, ordförande i journalistklubben på DN.

Företaget hänvisar i förslaget till det centrala kollektivavtalet om 40 timmars arbetsvecka. De som arbetar obekväm arbetstid ska jobba minst 38 timmar i stället för som i dag 35 timmar per vecka.

Arbetsgivaren motiverar förslaget med att företaget måste spara pengar.

Dagens Nyheter gjorde 2015 en vinst på 122 miljoner kronor, vilket var ett ”ett starkt resultat klart över prognosen”, enligt DN.

Journalistklubben har kallat till medlemsmöte på tisdag för att diskutera förslaget med medlemmarna.

Läs även Journalistens intervju med DNs administrativa redaktionschef Fredrik Björnsson om förslaget.

Taggar: Dagens Nyheter

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies